Landsretten skærper straf til fynsk læge, der rådgav om selvmord

Den pensionerede læge Svend Lings er blevet idømt 60 dages betinget fængsel.

Svend Lings blev i 2018 dømt for at have rådgivet flere personer om selvmord. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Forhenværende overlæge ved Odense Universitetshospital Svend Lings er blevet idømt 60 dages fængsel for at have medvirket til selvmord.

Svend Lings blev i september 2018 idømt 40 dages betinget fængsel i byretten, hvorefter han ankede sagen til landsretten. I Østre Landsret er dommen i dag blevet stadfæstet med den ændring, at straffen skærpes.

Han har nægtet sig skyldig.

En medtiltalt tidligere læge, Frits Schjøtt, fik også hævet sin straf for medvirken til selvmord fra 14 dage til 20 dages betinget fængsel.

Anklager Jesper Rubow havde argumenteret for en skærpelse af byrettens dom til ét års fængsel.

Han kaldte det den hidtil groveste sag om medvirken til selvmord i dansk retshistorie og nævnte en række omstændigheder, han anser for skærpende.

En principiel sag

Svend Lings havde håbet på at blive frifundet i landsretten, fordi han mener, det ikke hænger sammen med ytringsfriheden i Danmark.

Ifølge Svend Lings har han kun rådgivet ud fra den selvmordsvejledning, han har offentliggjort på sin hjemmeside, og som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) selv har erklæret fuld lovlig over for Folketinget.

- Hvor går grænsen for ytringsfriheden? Hvis det er lovligt at skrive det på internettet, så er det vel også lovligt at sige det. Det er det, der undrer mig, og det er der, jeg mener, det springende punkt er, har Svend Lings tidligere udtalt.

Svend Lings mener, det er en menneskeret at bestemme over sit eget liv, og selv om han godt kan se, at han ikke er uskyldig i forhold til den danske lovgivning, så er det for ham en principiel sag.

- Som læge har jeg gjort mange erfaringer med håbløst lidende mennesker, som gerne vil hjælpes herfra på en ordentlig måde, har den pensionerede overlæge sagt og fortsætter:

- Det handler om medfølelse, og jeg synes også, det er et kynisk samfund, der afviser den slags bønner.

Sagen kort

  • Februar 2017: Den pensionerede læge Svends Lings stod frem i Radio 24syv og fortalte, at han og gruppen Læger for Aktiv Dødshjælp havde hjulpet mindst ti personer med selvmord med receptpligtig medicin. Efterfølgende sigtede Fyns Politi Svend Lings for medvirken til selvmord.

  • Marts 2017: Styrelsen for Patientsikkerhed fratog Svend Lings autorisation, så han ikke længere kunne udskrive medicin.

  • April 2018: Fyns Politi sigtede den pensionerede psykiater Frits Schjøtt for ulovligt at have udskrevet medicin til selvmord. Frits Schjøtt havde efter anmodning fra Svend Lings udskrevet Fenemal, da Svend Lings ikke længere kunne udskrive medicin.

  • Maj 2018: Læger for Aktiv Dødshjælp med Svend Lings i spidsen offentliggjorde en selvmordsmanual på gruppens hjemmeside.

  • September 2018: Svend Lings og Frits Schjøtt blev begge fundet skyldige i byretten.

  • Oktober 2018: Frits Schjøtt modtog dommen, mens Svend Lings ankede. Anklagemyndigheden ankede også dommen med krav om skærpet straf til både Frits Schjøtt og Svend Lings.

Facebook
Twitter