Lang ventetid på køreprøver parkerer Sami på integrationsydelse

Flere flygtninge har fået tilbudt job som chauffører, men de er bundet af ventetid til den sidste prøve, før de kan få deres erhvervskørekort.

- Jeg vil gerne bare arbejde, forklarer Sami Menkar. Han har fået tilbudt et job fra april, men ventetiderne på køreprøven bliver ved med at forsinke ham i at blive selvforsørgende. (Foto: PRIVATFOTO)

Syriske Sami Menkar har fået tilbudt et job, men kan ikke takke ja til det.

Han mangler nemlig den sidste køreprøve for at få sit erhvervskørekort. Ventetiderne på prøven har lammet hele landet, og det betyder, at en mand som Sami Menkar skal være på offentlig støtte i flere måneder endnu.

Det er han ked af, for han vil gerne forsørge sig selv.

- Det er meget vigtigt for mig at arbejde. Jeg kan ikke lide at tage penge fra kommunen, forklarer han.

I Assens er der også to andre syriske flygtninge, som skulle være startet på job 1. april som taxa- og flexchauffører.

- Det er sørgeligt. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg kan få dem op før efter sommerferien, siger deres lokale kørerlærer, Bo Jørgensen.

Det er kun cirka halvdelen af ikke-vestlige indvandrere, der er i job i Danmark. Derfor synes kørelæreren, at det er ærgerligt, at hans ambitiøse elever ikke kan komme videre.

- Samfundsøkonomisk er det fuldstændig hul i hovedet, at man ikke giver flere ressourcer til politiet, så de kan afvikle prøverne, siger han.

Jobcentret i Assens har brugt de sidste ni måneder på, at de tre syriske mænd skulle blive klar til taxakørekortet.

- Det er uheldigt, for vi havde forventet, at vi kunne sende dem i job, siger virksomhedskonsulent Bo Antonsen og forklarer, at det hele bliver mere besværligt:

- Nu skal vi se, om vi kan få dem i praktik inden for et andet fag, eller om vi kan finde noget andet arbejde til dem.

Dansk Køreskole-Union siger, at problemet med ventetider er værre end nogensinde før. Derfor vil Sami Menkar forsøge at presse på for at få en køreprøve gennem AMU.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.