Langeland vil samle unge op: Tilbyder hjælp til både tøjvask og nye fællesskaber

Kommunen har gennem et EU-støttet projekt fået hjælp til at hjælpe unge på kontanthjælp.

Nicolai Vejen (t.v.) og Simon Eriksen (t.h.) er to af de unge kontanthjælpsmodtagere, der lige nu får en hjælpende hånd til at komme videre i livet. (Foto: Charlotte Flyvberg)

I en gammel TDC-bygning i Rudkøbing kan unge kontanthjælpsmodtagere tage en halv time på løbebåndet, få vasket de sure sokker eller spille kortspil med andre unge fra Langeland.

I dag starter projektet Handlekompetente Unge, som skal få unge langelændere i arbejde, ind på en uddannelse - eller måske bare give dem et bedre liv.

Det har en stor betydning i et område, hvor ressourcestærke unge flytter væk, og unge på overførselsindkomst kommer til.

- Der er ikke noget for de unge i Rudkøbing. Folk hænger ud på gaderne, så det er vigtigt, at der kommer noget hjælp, mener Simon Eriksen, som er en af de unge, der er tilknyttet projektet.

Man har lyst til at møde op

Lige nu er 30 unge langelændere med i projektet - flere af dem har det til fælles, at de savner socialt samvær. Det gælder også for Simon Eriksen, der kæmper med at komme videre efter en depression, han fik halvvejs under sin uddannelse til lærer.

- Når man har gået hjemme så længe, kommer man ud af træning med mange ting. Så det at være sammen med mennesker igen hernede, er en god træning. Det kan hjælpe mig på vej og give mig gode vaner, fortæller han.

Det er 20-årige Nicolai Vejen enig i.

- Man bliver socialiseret og får fællesskaber, man ikke har haft i flere år. Man skal møde op, men det er noget, man har lyst til, fortæller Nicolai, der har været igennem en længere periode med dårlig ryg.

Projektet skal fjerne sten på vejen

Langeland Kommune har fået fire millioner kroner fra EU til at køre projektet i en 2-årig periode. Det har givet kommunen mulighed for at ansætte forskellige fagpersoner, som kan hjælpe de unge på vej.

- Der er ansat personale, som kan tage mere hånd om de unge, end vi nogensinde ville have chancen for normalt. Så vi kan få hjælp til at fjerne de sten, der ligger på de unges vej, fortæller Torben Lønberg, jobcenterchef i Langeland Kommune.

Lige netop på Langeland er der flere unge, som kæmper med både bump og sten på vejen.

- Vi har en del unge, der flytter til øen, som hverken har en uddannelse eller nogen egentlig plan. Og det var dem, der inspirerede os til at kigge på, hvad vi kan gøre for at hjælpe, tilføjer Torben Lønberg.

Torben Lønberg, jobcenterchef i Langeland Kommune, og Gitte Skovsgaard Mortensen, sundhedsfaglig kompetencepilot, er to af de personer, som er med til at opstarte projekt Handlekompetente Unge på Langeland. (Foto: Charlotte Flyvberg)

En tøjvask kan være nok

I den gamle bygning i Rudkøbing har de unge muligheden for at tale med en misbrugskonsulent, en psykolog eller en af de andre unge, som kommer på stedet.

Men de kan også kigge forbi bare for at bruge vaskemaskinen. Noget, som faktisk betyder en hel del, fortæller Gitte Skovgaard Mortensen, sundhedsfaglig kompetencepilot hos Langeland Kommune.

- Der kommer unge her, som ikke har haft personlig hygiejne med i deres opvækst. Og så er der mange af dem, som enten ikke har råd eller adgang til tøjvask.

Rene sokker er dog ikke det eneste, de unge skal have med fra værestedet.

- Der er brug for en massiv indsats. De er gået fuldstændig i stå og kan ikke komme videre. De kan have angst, være isoleret og mangle et netværk, siger Gitte Skovgaard Mortensen.

Langeland Kommune vurderer, at 100 unge er i målgruppen for at komme med i projektet. De håber, at flere end 20 af dem er i gang med en uddannelse, når projektet slutter om to år.