Langelandsbroen 50 år

Lørdag den 10. november 2012 fylder Langelandsbroen 50 år. Dannebrog er hejst og Langeland er klar til fest.

 • Privatfoto indsendt af Jytte Baumkirchner. Billedet er taget sommeren 1965, hvor jeg var på ferie på Langeland. Min far var fra Rudkøbing, så jeg er kommet her meget som barn og ung. Nu er jeg pensionist og bor fast i Lohals. (Foto: Jytte Baumkirchner © DR Fyn)
 • Der flages i anledning af broens 50 års fødselsdag (Foto: Ruth Kabel © DR Fyn)
 • Indsendt af Annette Nielsen. Vi kører jævnligt over Langelandsbroen og har igennem mange år fulgt arbejdet på broen. Lidt ventetid har det betydet for os, men også mulighed for at tage nogle fine billeder. Her er et af dem, hvor farverne i skurvogne, den gule græsrabat og den blygrå himmel med kontrast i de hvide lysstandere, spiller fint sammen. (Foto: Annette Nielsen © DR Fyn)
 • Lene Bang Krause, museums-inspektør fra Øhavsmuseet og Else Wolsgård, leder af Rudkøbing Byhistoriske Arkiv, har samarbejdet om særudstillingen Broen, som åbner på Øhavsmuseet i anledning af de 50 år. (Foto: Ruth Kabel © DR Fyn)
 • Langelandsbroen set fra Rudkøbingsiden (Foto: Ruth Kabel © DR Fyn)
 • Langelandsbroen bliver 50 år (Foto: Ruth Kabel © DR Fyn)
 • Langelandsbroen bliver 50 år (Foto: Ruth Kabel © DR Fyn)
 • Langelandsbroen bliver 50 år (Foto: Ruth Kabel © DR Fyn)
 • Langeland Kommune, har sammen med Handelsstandsforeningen besluttet at gøre lørdagen til en festdag. Det er altid værd at fejre noget godt, mener kommunaldirektør Jørgen Christiansen. (Foto: Ruth Kabel © DR Fyn)
 • Lene Bang Krause er museumsinspektør på Øhavsmuseet og har i samarbejde med Byarkivet lavet særudstillingen Broen, som åbner på Øhavsmuseet. (Foto: Ruth Kabel © DR Fyn)
 • Indsendt af Niels Johan Kristiansen. Dette billede er taget på vores tur rundt dæmningen på Langelandssiden. (Foto: Niels Johan Kristiansen © DR Fyn)
 • Indsendt af Tina Gjersen-Sav. Jeg er så priviligeret at bo med udsigt til Langelandsbroen. (Foto: Tina Gjersen-Sav © DR Fyn)
 • Indsendt af Lillian Fleron. Den 14 juli 2006 var jeg på vej til arbejde fra Vindeby til Rudkøbing på cykel. Jeg var ekstra tidlig på vej, da jeg havde travlt i min systue. Morgenlyset var så flot så jeg måtte lige have nogen billeder, jeg cyklede jo altid med kameraet i tasken. (Foto: Lillian Fleron © DR Fyn)
 • Langelandsbroen fra webkameraet hos DR Trafik (© DR Fyn)
 • Indsendt af Lone Skovbjerg og Camilla Skovbjerg. Efter at have hørt i radioen i dag, at i gerne modtager billeder af Langelands broen, sender jeg hermed på mine egne og min mors vegne, disse billederne af Langelands broen, i sne vejr i 2011 og med solnedgang. (Foto: Lone Skovbjerg og Camilla Skovbjerg © DR Fyn)
 • Indsendt af Jan B. Ottesen, Odense. Hermed et solskinsbillede af broen taget 11.8.2012. (Foto: Jan B. Ottesen- Odense © DR Fyn)
1 / 16

Lørdag den 10. november 2012 fylder Langelandsbroen 50 år. Dannebrog er hejst, Rudkøbing og Langelænderne er klar til fest og på museet er der en udstilling om broens forhistorie.

Første gang en fast forbindelse over Rudkøbingløbet bliver nævnt, er i 1895. Her drømte man om en jernbaneforbindelse der skulle forbinde Langeland med Fyn og Ærø.

Undervejs overvejede man også at inddæmme vandet mellem øerne og således skabe en fast forbindelse via dæmningerne - på det der kunne være blevet landets 4. største ø!

Hverken jernbanen eller inddæmningen blev til noget - og de første planer om broen som den står i dag måtte også en tur i gemmebogen da 2. verdenskrig kom; tyskerne beslaglagde beton og jern til krigs-industrien.

Modstand mod broen

Men krigen var ikke den eneste modstander. Folk i Rudkøbing var bestemt heller ikke begejstrede for bro-tankerne.

Lene Bang Krause, museums-inspektør fra Øhavsmuseet og Else Wolsgård, leder af Rudkøbing Byhistoriske Arkiv, har samarbejdet om særudstillingen Broen, som åbner på Øhavsmuseet i anledning af de 50 år.

Siødæmningen blev færdig først, den blev indviet i 1960, og 2 år senere den 10. november 1962 var Langelandsbroen klar til indvielse.

Det første år kørte der 670.000 biler over broen, hvilket var ganske flot i betragtning af at Svendborgsundbroen først stod færdig 4 år senere.

Broen er værd at fejre

Langeland Kommune, har sammen med Handelsstandsforeningen besluttet at gøre lørdagen til en festdag. Det er altid værd at fejre noget godt, mener kommunaldirektør Jørgen Christiansen.

Vejdirektoratet er også med til at hylde broen, midt i renoveringsarbejdet. Det vil på dagen være muligt at få en guidet tur bag afspærringerne og ved selvsyn konstatere hvordan arbejdet skrider frem på broen.

Efter planen ophæves trafikrestriktionerne på Langelandsbroen i midten af juli 2013 - altså inden Langelandsfestivalen.

P4 Fyn vil gerne have fotos

Har du et billede af broen i de gamle gemmer? Så slå det op P4 Fyns facebook eller send det til  fyn@dr.dk - gerne med en lille historie.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a3a5ea11f9d09b43e069fhttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a3a21a11f9d09b43e0690http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a3a5da11f9d09b43e0699http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a3a21a11f9d09b43e0696http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a3a5ea11f9d09b43e069chttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a3a21a11f9d09b43e0693

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter