Ledig hørte intet fra jobcenter og tog sagen i egen hånd

Anne Margrethe Hansen er ufaglært og har selv sørget for at uddanne sig indenfor off-shore.

- Jeg ved godt, jeg selv skal gøre noget. Men retten til aktivering er jobcentrenes ansvar, og det har været svært at vente på, siger Anne Margrethe Hansen. (Foto: Niklas Bøgh © DR FYN)

Ledige, der er røget ud af dagpengesystemet, har ret til 13 ugers aktivering, men nye landsdækkende tal fra jobindsats.dk viser, at kun under halvdelen af de ledige er blevet tilbudt aktivering.

En af dem er Anne Margrethe Hansen. Hun har tidligere arbejdet som ufaglært park-og vejmedarbejder.

11. december kom hun i den midlertidige arbejdsydelse, hvilket betød, at hun indenfor den første måned skulle tilbydes 13 ugers aktivering. Men det er ikke sket.

- Jeg har ikke været opmærksom på, at jeg kunne komme i virksomhedspraktik eller nyttejob, men jeg føler, at jeg ikke får de tilbud, som jeg har ret til, siger hun.

Hos 3F Østfyn har man hørt om flere lignende sager, og derfor gik fagforeningen i sidste uge frem med hård kritik af de fynske kommuner på TV 2/FYN. Men problemet er tilsyneladende ikke et rent fynsk problem, viser tallene fra jobindsats.dk

- Der kan være årsager til, at ledige ikke tilbydes aktivering. Eksempelvis hvis de kommer i kortere vikariater. Men når tallene er så markante, er der nogle, som bliver snydt for tilbuddet, siger Niels Rude, uddannelsessekretær i 3F.

Grupper rammes dobbelt hårdt

Han betegner Anne Margrethes situation som ekstra alvorlig. Hun er nemlig ufaglært og har ret til 8 ugers uddannelse, men først efter aktiveringen.

- De ufaglærte rammes dobbelt hårdt, og man sparker til folk, der ligger ned i forvejen. Ufaglærte og folk med en forældet uddannelse skal have mulighed for at få kompetencer, og det giver man dem ikke. Det er helt hen i vejret, siger Niels Rude.

Anne Margrethe Hansen drømmer om at få uddannelse indenfor vindindustrien. Hun har selv været på flere off-shore kurser samt sikkerhedskurser hos Mærsk.

- Jeg ved godt, jeg selv skal gøre noget. Men retten til aktivering er jobcentrenes ansvar, og det har været svært at vente på, siger hun.

Hun håber på, at kommunerne lytter til kritikken.

- Ingen drømmer om at komme på arbejdsmarkedsydelse. Men det sker. Nu skal kommunerne få fingeren ud og gøre noget, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.