Line kan blive første dansker på toppen af verdens 8. højeste bjerg

Line Larsen trodser sin brors ønske og stiler efter at nå toppen af det 8.163 meter høje Mount Manaslu.

(Foto: © PRIVAT)

Hun har besteget Europas højeste bjerg, det 5.642 meter høje Elbrus i Rusland, og hun har været næsten 7.000 meter oppe, da hun nåede toppen af Aconcagua i Andesbjergene.

Men det er ikke nok, og det er ikke højt nok. For 1. september drager Line Larsen fra Odense mod sit hidtil mest vovefulde og ambitiøse togt, når hun sammen med tre andre danske bjergbestigere og en dansk ekspeditionsleder skal forsøge at bestige verdens ottende højeste bjerg, Mount Manaslu i den nepalesiske del af Himalaya.

Line Larsen har som barn stået meget på ski, og sneen drager. Og for nogle år siden begyndte interessen for bjergbestigning. Men hvorfor er det nødvendigt at skulle SÅ højt op?

- Jeg får det spørgsmål hele tiden, og det korte svar er: Fordi jeg kan. Det er ikke alle, der har dedikationen og det mentale overskud til at gøre det. Men det er også, fordi selve udfordringen driver mig. Det rykker mig fysisk og mentalt, men det sætter mig også i et grænseland, jeg ikke har været i før, og det er superspændende, siger den 42-årige bjergbestiger.

42-årige Line Larsen er vant til højder, men det er første gang, hun skal prøve kræfter med et af de 14 bjerge i verden på over 8.000 meter. Billedet er fra Mont Blanc-massivet. (Foto: © PRIVAT)

Flere har givet op

Hun uddyber, at hun lærer sig selv rigtig godt at kende, når hun befinder sig i det grænseland.

- Men jeg lærer også utrolig meget om dem, jeg er sammen med. Man lægger jo sit liv i andres hænder, og jeg tror, vi alle sammen har godt af en gang imellem at sige, at vi har brug for hjælp, siger hun.

Ingen andre danskere har indtil videre nået toppen af Mount Manaslu. Flere har forsøgt uden held, blandt andre Rasmus Kragh, som siden blev den første dansker på toppen af det allerhøjeste bjerg i verden, 8.848 meter høje Mount Everest, uden brug af medbragt ilt.

En af Line Larsens hidtidige største sejre var, da hun besteg Sydamerikas højeste bjerg, Aconcagua, der er 6.962 højt. (Foto: © PRIVAT)

Det siger noget om, at Manaslu, som betyder Åndens Bjerg, er en stor udfordring. For Line Larsen skyldes det primært selve højden.

- Det er ikke for sjov, at det hedder dødszonen, når man kommer op over 8.000 meter. Rent fysiologisk er kroppen ikke skabt til at være i de højder, siger Line Larsen, som er uddannet sygeplejerske.

Holdet har i øvrigt ilt med til selve topforsøget, der begynder i en højde af 7.400 meter.

'Keep moving'

Det kræver en del forberedelse at blive i stand til fysisk at være i bjergene i seks uger i træk og at kunne slæbe en 60 kilo tung rygsæk op i umenneskelige højder. Derfor har Line Larsen, som passer et fuldtidsarbejde ved siden af, allieret sig med en personlig træner, som hun laver fokuserede bjergtræningsøvelser med.

Men det kræver også en del af det mentale, så derfor har hun også gået til en kropsterapeut for at få sit hoved med sig, som hun siger. For når man uundgåeligt kommer til at sige til sig selv, at man ikke kan mere, skal man kunne sige:

- Nej, men det skal du. Du har 12 timer tilbage på det her topforsøg, og det er koldt, og du kaster op, og du har ondt i hovedet og har ikke skyggen af kræfter tilbage. Keep moving.

Indimellem er det meget stejlt, når man skal op eller ned ad en bjergside. Her er Line Larsen på vej ned ad Mont Blanc, som er 4.808 meter højt. (Foto: © PRIVAT)

Det er jo ikke for ingenting, at det hedder dødszonen. Det er simpelthen, fordi du risikerer at dø af det her. Hvilke tanker har du gjort dig om det?

- Selvfølgelig har jeg gjort mig mange tanker, men man skal også passe på, at man ikke gør det mere farligt, end det er. Jeg er i de allerbedste hænder. Jeg ved, at vores ekspeditionsleder er en af de allerbedste bjergbestigere i Danmark, og han tager hånd om os, hvis der er det mindste. Og han har altid vetoret. Det vil sige, at ser han noget, der virker forkert, så bliver vi sendt ned. Og så kan det godt være, jeg gerne vil fortsætte, men det får jeg ikke lov til.

'Det er et kæmpe egotrip'

Alligevel har en del af forberedelsen for Line Larsen været at skrive testamente. Og så er det ikke alle i hendes familie, der er begejstrede for hendes kommende tur. Hendes ældste bror har direkte bedt hende om at blive hjemme.

- Det var selvfølgelig noget, der gjorde indtryk, og der måtte jeg lige gentænke, hvad jeg har gang i, for det er også et kæmpe egotrip. Men han kender mig også og ved, at det er det, der driver mig. Så hvis jeg bare lover at passe på mig selv, tænker jeg, at det nok skal gå.

Men hvad er det, der gør det så vigtigt, at selv om din bror faktisk beder dig om at blive hjemme, så siger du, at du er nødt til at gøre det alligevel?

- Jeg tror, det er en passion, jeg har fået. Jeg kan mærke, det gør noget godt for mig, siger Line Larsen og uddyber:

- Jeg kan rigtig godt lide processen, og jeg kan godt lide at være i bjergene. Og så kan jeg lide det menneske, der kommer tilbage, der er blevet klogere på sig selv. Jeg tror, at hvis jeg ikke gjorde det og ikke fulgte mine drømme, ville jeg ærgre mig, når jeg bliver gammel.