Listeria-alarm gik i 12 fynske børnehuse: Ekspert maner til ro

Tilbagekaldte fiskefrikadeller er allerede endt i maverne på fynske børn. Forældrene kan dog tage det roligt.

12 børnehuse i Odense har serveret fiskefrikadeller, der nu er blevet tilbagekaldt på grund af fund af listeriabaktier.

Vi har serveret fiskefrikadeller, der er mistænkt for at indeholde listeria-bakterier, for dit barn.

Nogenlunde sådan lød beskeden i Aula til en lang række forældre i Odense i slutningen af sidste uge.

- Det er bestemt ikke rart. Det er ikke behageligt hverken for børnene, forældrene eller for os at skulle give sådan et budskab, siger daglig pædagogisk leder på Jernbanegade Børnehus Paw Sjørup.

Beskeden blev Jernbanegade Børnehus og 11 andre odenseanske børnehuse ikke desto mindre nødt til at sende ud, da de potentielt syge deller var på menuen den 31. oktober i børnehusene.

Fødevarestyrelsen tilbagekaldte tirsdag i sidste uge fiskefrikadellerne, som er skyld i, at flere personer er blevet syge.

- Smid dem ud. Man må for alt i verden ikke spise dem, lød beskeden fra Luise Müller, som er epidemiolog med ansvar for blandt andet overvågning af fødevarebårne infektioner på Statens Serum Institut, SSI, i forbindelse med tilbagekaldelsen.

Én person har allerede mistet livet efter indtagelse af fiskefrikadellerne med listeria.

Heldigvis er dog der endnu ingen meldinger om odenseanske børn, der er blevet syge efter indtagelsen af de nu tilbagekaldte fiskefrikadeller, siger Paw Sjørup.

Symptomerne viser sig typisk 2-3 uger efter indtagelsen.

- Jeg har holdt øje med Aula og den kommunikation, vi har med forældrene der, og via sms og telefonopkald, og der har ikke været noget i forhold til den listeria-baktiere der, siger Paw Sjørup.

Ifølge professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos så er listeria primært farligt for børn, der i forvejen har et svækket imunforsvar.

Men der er nogle symptomer, forældrene bør kigge efter, siger han.

- Får barnet dårlig mave? Får barnet influenza-lignende symptomer? Hvis man ved, man har spist noget af det her, så skal man holde øje med de symptomer, siger Hans Jørgen Kolmos, der dog generelt maner til ro.

- Det er ikke en bakterie, men skal udsætte sig selv for, hvis man kan undgå det. Børn kan sikkert også blive syge af det her, men jeg vil tror, at de fleste børn er så robuste, at der ikke vil ske noget.

For der er nogle grupper, der skal være ekstra på vagt i forhold til listeria.

- Ældre, svækkede, mennesker med dårligt fungerende immunforsvar og for den sags skyld også gravide, siger Hans Jørgen Kolmos.

Uheldig timing

Listeriafiskefrikadellerne, der er endt i de odenseanske børnehuse, er leveret af Byens Køkken, der hører under sundhedsforvaltningen i Odense Kommune.

Her er man kede af situationen, da maden normalt bliver lavet fra bunden.

- Det er en ulykkelig situation. Det er en meget kort periode, at vi har været nødt til at bruge færdigproduceret mad på grund af renovering af gulv, så helt undtagelsesvist så har vi fået færdigtproducerede fiskefrikadeller. Vi har fulgt procedurerne for kontrol af fødevarerne, siger administrerende direktør Karen Hebøll.

- Det er en situation, der er ude af vores hænder, når vi får et produkt fra en ekstern leverandør.