Lynet slog ned to meter fra Kenny: Du bliver dødsangst

Kenny og fem venner fik sig en forskrækkelse, da de fik strøm igennem kroppen. Overlæge efterlyser bedre oplysning om lynnedslag.

Kenny Elkjær Andersen (t.v.) og Andreas Mikkelsen (t.h.) under 24-timers overvågning af hjerterytmen på hospitalet efter lynnedslaget. (Foto: Andreas Mikkelsen)

Lyn kan være flotte at se på, men også ganske farlige, hvis du eksempelvis er ude på vandet eller ikke ved, hvordan du skal reagere, hvis lynene kommer tæt på.

Kenny Elkjær Andersen fra Københavns Roklub oplevede på egen krop, hvordan det føles, når lynet slår ned og giver stød igennem kroppen.

Bang, så slog lynet ned lige ved siden af os – omkring to meter fra os.

Kenny elkjær andersen

Han var på rotur med fem venner. De havde kurs fra Stubbekøbing mod Præstø, da lynet slog ned i søndags. De kunne se et uvejr langt væk, som kom tættere og tættere på og blev derfor enige om at gå ind på land på Tærø. Her satte de sig på hug midt inde i et stort skovstykke, mens lynene slog ned på øen flere steder.

- Bang, så slog lynet ned lige ved siden af os – omkring to meter fra os. Og så fik vi alle sammen virkelig meget stød op igennem jorden, fordi der var totalt gennemblødt af vand, og det ledte lige igennem hænder og fødder, fortæller Kenny Elkær Andersen.

Det var en stor forskrækkelse for de seks venner, som fik mærker på kroppen fra den strøm, der gik igennem deres kroppe.

Søndag morgen ved Stubbekøbing Roklub, inden de seks venner begav sig ud på den begivenhedsrige tur. (Foto: Andreas Mikkelsen)

- Det første, der sker, er, at du bliver dødsangst. Vi lagde os alle sammen fladt ned på jorden, og det er altså ikke særligt hensigtsmæssigt, når nu strømmen løber i jorden, men det gjorde vi, fordi vi var virkelig, virkelig bange, siger han.

Efter et stykke tid kunne de rejse sig og få overblik over, hvad der var sket. Ingen af dem var kommet alvorligt til skade, men flere af dem har efterfølgende haft smerter i armene fra strømmen.

Overlæge vil have klarere oplysning

Weekendens episode fik overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital til at reagere. Han efterlyser klarere rådgivning om, hvad man skal gøre, når lynet slår ned.

- Det allervigtigste komponent i at have god forebyggelse er at give præcise råd. Der har været mange opfattelser af, hvad der er det rigtige at gøre, siger Jens Lauritsen.

Overlægen vil tage sagen op i det Det Nationale Forebyggelsesråd, for han mener, at der skal bedre vejledning til de personer, som færdes i naturen.

- Når jeg siger, at jeg gerne vil tage det her op, så er det altså for at få nogle præcise og videnbaserede oplysninger ud til befolkningen, siger han.

Nogle af de steder, hvor der skal være tydelige vejledninger tilgængelige for folk i naturen, er ved shelters og campingpladser, foreslår Jens Lauritsen.

- Man kunne godt have et lille skilt, der fortalte om de grundlæggende regler, så folk, der kommer i naturen, faktisk kender til de her regler, siger han.

Jens Lauritsen håber på, at han ved at gå videre med hændelsen til Det Nationale Forebyggelsesråd, kan forberede flere personer som Kenny Elkjær Andersen på, hvordan man bedst reagerer, hvis lyn og torden pludselig melder sin ankomst.

(Foto: Grafik DR - Signe Heiredal)

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.