Må ofte vende om med kisten bagi: Bedemænd mangler plads til de døde

Bedemænd kører mange ekstra kilometer for at finde plads til kister med døde. Branchefolk vil have kirkeministeren til at sikre plads i kapellerne.

Danske bedemænd har problemer med at finde plads til kister i forbindelse med begravelser og bisættelser. (Scanpix) (© Ritzau Scanpix)

Der mangler akut plads til kister i forbindelse med begravelser og bisættelser.

Sådan lyder opråbet fra en række aktører i bedemandsbranchen. En af dem er Ole Roed Jakobsen, som er branchedirektør i Danske Bedemænd. Han fortæller, at bedemændene tidligere har været vant til at kunne få plads til kister på krematorierne både før ceremonien i kirken og før selve kremeringen.

- Og der oplever vi nu, at der er trængsel. Der er ikke plads til dem, der skal ud til højtidelighed, så bedemændene må køre andre steder hen for at få opbevaret den afdøde, siger han.

Dertil kommer, at der lokalt i sognene mangler plads i kapellerne, siger Ole Roed Jakobsen.

- Generelt har vi oplevet de seneste år, at man rundt på kirkegårdene har inddraget de kapeller, der i sin tid er blevet bygget, til opbevaring af haveredskaber eller til andre formål. Det betyder lige pludselig, at sognebørnene skal køres et andet sted hen, indtil der skal være en højtidelighed i den lokale kirke.

Må vende om med kisten bagi

Thorbjörn Bache er administrerende direktør i God Afsked, som er en landsdækkende bedemandsforretning. Ifølge ham ser vi lige nu resultatet af en kædereaktion.

- Vi oplever, at hospitalerne begynder at ville have folk, som dør, ud hurtigere og hurtigere. Og de små kapeller rundt omkring er over flere år blevet lukket ned. Det gør, at der stort set kun er krematorierne tilbage, og de begynder at blive overrendt, siger han.

Ole Jakobsen, direktør i Danske Bedemænd, vil have kirkeministeren til at sikre, at der er plads nok til kister med afdøde i lokale kapeller. Foto: Presse

Der er nemlig mange, der dør i øjeblikket. Og pladsproblemet er ifølge både Ole Roed Jakobsen og Thorbjörn Bache landsdækkende. De nævner Odense og Aarhus som to af de steder, hvor der især er trængsel. De oplever, at det er særligt slemt på Fyn, som bliver dækket af Odense Krematorium.

- Helt konkret har vi over de seneste par måneder haft tre konkrete eksempler, hvor vi er kørt til Odense, og hvor der ikke er plads, når vi når frem. Vi bliver nødt til at køre derfra igen med en afdød bagi og må så finde et alternativ til at stille afdøde af. Det er helt uholdbart, at vi ikke kan komme af med en kiste, siger Thorbjörn Bache.

Selv om God Afsked har etableret eget kølerum på Fyn, måtte bedemændene i de konkrete tilfælde køre til Svendborg og Kolding for at finde plads.

Thorbjörn Bache nævner også et eksempel fra et andet sted i landet, hvor en afdød skulle på frost. Men der var ikke plads, før en anden blev kørt til ceremoni. Beskeden var, at det var først til mølle.

- Men først til mølle-princippet, når vi taler døde mennesker, er uholdbart, siger Thorbjörn Bache.

Uheldige oplevelser i vente

Claus Markvardsen er bedemand i Begravelsesforretning Odense og er en af dem, der oplever problemet. Han peger på, at problemet er tæt på at være akut. For lige nu kan man trods alt bruge de kapeller, hvor der ikke er køl, men det kan man ikke, når temperaturen kommer over ti plusgrader.

- Alle ved, der går en forrådnelsesproces i gang, og det gør den altså, når vi når på den anden side af tocifrede varmegrader. Og hvis kisterne skal stå der otte dage, hvad der er typisk i dag, kan vi godt få nogle uheldige oplevelser, siger han.

Bedemand Claus Markvardsen mener, pladsproblemet skal løses inden sommer, for ellers kan varmen blive et problem. (Foto: © Anders C. Østerby)

Ole Roed Jakobsen mener, lokal opbevaringsplads er med til at sikre værdighed og en etisk forsvarlig oplevelse for de pårørende.

- Det er vigtigt, når man tænker på ens nærmeste, der er gået bort, at de ikke skal køres måske 40-50 kilometer væk for at blive midlertidigt opbevaret og så køres tilbage igen. Det kan give en utryghed for de pårørende, og det er samtidig forbundet med store ekstraudgifter, og det er kun de pårørende, som kan dække de ekstraudgifter.

Ifølge bedemand Lars Thaarbøl fra Bindesbøll Begravelse i Holbæk kan den regning løbe op i 5.000 kroner ekstra.

- Den regning sender vi jo til de pårørende, og det skaber da en undring, som jeg fuldt forstår, siger han.

Kalder på handling fra politikerne

Ole Roed Jakobsen mener, at det må være menighedsrådene, der skal sikre, at der er plads til afdøde før en ceremoni, og han vil derfor have kirkeministeren til at gå ind i sagen. Thorbjörn Bache fra God Afsked er enig.

- Det skal løses ved, at politikerne sørger for, at hospitalerne, krematorierne og kirkerne stiller faciliteter til rådighed, så vi kan komme af med afdøde, og de kan få en værdig afsked.

I Odense Kommune, som ejer Odense Krematorium, påpeger rådmand i By- og Kulturforvaltningen Søren Windell (K), at det er kirkens opgave at opbevare kisterne, indtil der har været en højtidelighed.

- Vi har været flinke fra Odense Kommunes side og sagt, at den ekstra kapacitet, vi har, kan bedemændene benytte. Men den ekstra kapacitet har vi ikke længere, og derfor kan vi ikke længere tilbyde det til bedemændene kvit og frit. Så bedemændene må i dialog med folkekirken om den kapacitet, der skal være rundt omkring i sognene, siger han.

Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) har ikke haft tid til at stille op til interview.