Mads Mikkelsen samlet med gamle venner i ny film: 'Det er det bedste, der kan ske i vores branche'

Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro er igen samlet på filmset til ny dramatisk action-komedie.

Skæve karakterer, action, drama og komedie.

Det er karakteristisk for instruktør og manuskriptforfatter Anders Thomas Jensens film, som blandt andet tæller 'Blinkende Lygter' (2000), 'De grønne slagtere' (2003) og 'Adams æbler' (2005).

Kendetegn for filmene er også skuespillerne Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro.

Netop denne perlerække af skuespillere har Anders Thomas Jensen igen samlet til optagelser på den kommende film 'Retfærdighedens ryttere', og det er der en særlig grund til.

- Jeg synes, det er de bedste. Det er nogle, jeg kender enormt godt, og når jeg skriver, så ser jeg dem, forklarer Anders Thomas Jensen.

Også hos skuespillerne vakte det stor begejstring at blive samlet igen.

- Det er det bedste, der kan ske i vores branche; at vi får lov at møde hinanden igen, gamle venner, siger Mads Mikkelsen.

Både foran - og uden for - kameraet er det en gruppe mennesker, som Nikolaj Lie Kaas holder meget af, fortæller han.

- Jeg har glædet mig, som jeg sjældent gør, til at lave den her film. Ikke bare, fordi det er Anders Thomas og Anders Thomas-univers og Anders Thomas-manuskript, men også fordi det er sammen med de her drenge, siger Nikolaj Lie Kaas.

  • Nicolas Bro, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann og Mads Mikkelsen på optagelser i en skov i Faaborg-Midtfyn Kommune. Anders Thomas Jensen holder af at optage sine film på Fyn. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
  • På den syvende optagedag blev der optaget en skydescene. Filmen bliver både optaget på Fyn og i Sverige. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
  • Skydescener er sjove, fordi våben er dramatiske på film, mener Anders Thomas Jensen, som dog holder mere af at optage dialogscener. (Foto: FilmFyn / Andreas Bastiansen)
  • Instruktør Anders Thomas Jensen ses helt til højre på billedet. Filmen optages på i alt 35 dage og har premiere d. 25. december 2020. (Foto: FilmFyn / Andreas Bastiansen)
1 / 4

Den nye i klassen

Men selvom Anders Thomas Jensen ynder at bruge gengangere, så øver han sig også på at få andre skuespillere med i sine film.

En af de nye på rollelisten er Lars Brygmann. Han kan godt mærke, at der er en særlig stemning til Anders Thomas Jensen-optagelserne.

- Jeg føler mig som den nye i klassen, og jeg skal lige lære sproget, men jeg er ved at finde ud af det. Men de har en jargon, som jeg ikke rigtig kan ramme endnu, siger Lars Brygmann.

Også den 24-årige svenske skuespiller Gustav Lindh, som senest er kendt fra en bærende rolle i filmen 'Dronningen', spiller en af hovedrollerne i 'Retfærdighedens ryttere'. Han føler sig meget heldig over at få lov til at spille sammen med sine store skuespillerhelte.

- Det er utrolig cool. Jeg er vokset op med Anders Thomas Jensen-film og alle disse skuespillere, som er mine helte. Jeg føler mig så heldig, at jeg får lov at lege med dem, siger han.

Viderebygning af et mangeårigt samarbejde

'Retfærdighedens ryttere' ligger meget tydeligt op ad 'Blinkende lygter' og 'Adams Æbler'.

- Universet i filmen ligger midt imellem de to film. Og tematisk er der en masse ting som tro, Gud, religion, livets mening, tilfældigheder og fællesskab, som går igen, forklarer Anders Thomas Jensen.

Anders Thomas Jensen skrev manuskriptet til 'Retfærdighedens ryttere' sidste år, men filmen har været undervejs i nogle år. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

Selvom 'Retfærdighedens ryttere' ikke er en fortsættelse af de tidligere film, så er det en viderebygning af et 20-årigt langt samarbejde, og netop derfor var det fuldstændig naturligt for Anders Thomas Jensen at bruge de samme skuespillere igen.

- Det giver en masse dimensioner til karaktererne, og man tør gå nogle steder hen med de figurer, vi skaber, som jeg ikke kunne forestille mig, at jeg turde, hvis jeg tog helt nye skuespillere ind og startede fra scratch, siger Anders Thomas Jensen.

Men det kan også have sine ulemper at arbejde med en flok skuespillere, som kender hinanden rigtig godt.

- Det kan give en masse larm og støj, for de pjatter alt for meget - det har de gjort i dag for eksempel, fortæller Anders Thomas Jensen.

Kom med på optagelserne til en skydescene til filmen 'Retfærdighedens ryttere' (Video: Hanne Høier og Anne Mette Thrane).

Et kendt ensemble

Dét at optage en film med folk, man kender godt, har stor betydning for optagelserne, fortæller Nikolaj Lie Kaas.

- Man går lige til stålet og siger sin mening uden at være bange for, at de ikke forstår én, eller at man har skjulte tanker om at gøre sig selv bedre eller gøre sig selv federe, siger han, og Lars Brygmann supplerer:

- Selvom sportsmetaforer er ulidelige, så er det ligesom at komme på hold med folk, som ved, hvor afleveringen falder henne. Der er enormt meget tillid fra den allerførste dag.

Mads Mikkelsen er enig og uddyber, at Anders Thomas' filmunivers altid har været noget særligt.

- Det er som om, at det univers, som Anders Thomas laver, med det samme føles som en ensemble-ting, og med det samme er vi i samme båd, og vi er godt klar over, at den er helt gal.

Filmen bliver optaget på i alt 35 dage på locations både på Fyn og i Sverige og har premiere den 25. december 2020.

Hør manuskriptforfatter og instruktør Anders Thomas Jensen fortælle om 'Retfærdighedens ryttere'.

0:00

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter