Mange børn kommer ikke ud i naturen: "De tager ikke skade af at blive våde"

En undersøgelse som Friluftsrådet har fået lavet viser, at børn mellem 2-15 år kommer halvt så meget ud i naturen som deres forældre og bedsteforældre gjorde.

En undersøgelse viser at børn i dag er halvt så meget ude i naturen som deres forældre og bedsteforældre. (Foto: Rune Feldt © Scanpix)

Snitte med en dolk, sove i en shelter og lave mad over et bål. Naturen byder på en masse oplevelser for både børn og voksne. Men alligevel vokser et flertal af landets børn op uden at have fået særlig mange naturoplevelser.

Det viser en undersøgelse, som analyseselskabet YouGov har lavet for Friluftsrådet.

Undersøgelsen viser blandt andet, at nutidens børn og unge er halvt så meget ude i naturen, som deres forældre og bedsteforældre var.

Og det bekymrer Jan Ejlskov, der er direktør for Friluftsrådet.

- Jeg frygter, at vi får en skærmgeneration, der kun sidder og kigger ned i deres mobiltelefon eller ipad. Så går de glip af en masse gode oplevelser og bliver utrolig inaktive, siger han.

Derfor opfordrer direktøren også forældre til at bruge naturen mere sammen med deres børn.

- Brug den her fantastiske sommer til at komme ud i naturen. Hop i havet, gå en tur i skoven eller tag på en cykelferie. Og hvis det kniber med at nå det hele, så er der altid den mulighed, at børnene kan begynde til spejder. For her kommer de virkelig meget ud, siger han.

Mere robuste børn

Hos børnehaven Tumlebillen i Nyborg er børnene ude hele dagen, året rundt. Ifølge Anne Jacobsen, der er souchef i børnehaven, er der stort set ikke noget, som ikke kan laves udendørs.

- Vi laver det samme som i alle andre børnehaver, alt foregår bare udenfor. Vi tegner, laver perler og har motorikøvelser, siger hun og fortsætter:

- Hvis det regner, hopper vi i regntøj og gummistøvler og leger med vandet. Og om vinteren tænder vi op i vores tre bålsteder, og så kan vi varme os ved dem, siger hun.

Jan Mathiasen er en af dem, der har valgt, at hans søn skal gå i Tumlebillen.

- Jeg kommer selv meget i naturen og nyder at gå ture i skoven. Derfor synes jeg, at min søn også skulle have sådan nogle oplevelser. Her går de ikke bare ind, hvis det regner, og det er godt, synes jeg. For der er da ingen, der tager skade af at blive lidt våde, siger han.

  • Der er fuld gang i de udendørs-aktiviteter i børnehaven Tumlebillen i Nyborg. (Foto: Rasmus Valentin Kej)
  • Børnene i Tumlebillen er ude hele dagen, året rundt. (Foto: Rasmus Valentin Kej)
1 / 2

Den store mængde frisk luft viser sig også at have positiv påvirkning på børnene, fortæller Anne Jacobsen.

- Vi får at vide fra skolen som vi sender vores børn til, at børnene, der kommer fra os, er mere robuste. Hvis de falder, så rejser de sig op, børster støvet af knæene og løber videre. Der skal ligesom mere til at slå dem ud, fortæller hun.

Facebook
Twitter