Mange er bange for kæmpebøder: Virksomhed makulerer som aldrig før

Persondataforordning skaber travlhed for makuleringsfirma og panik hos små virksomheder.

Den nye persondataforordning får folk til at makulere som aldrig før. Det giver travlhed hos Dansk Sikkerheds Makulering. (Foto: Anders Lifland Nørgaard- DR Fyn)

I disse dage er der særdeles travlt med at få makuleret fakturaer, lønsedler og andre personfølsomme dokumenter.

På fredag - den 25 maj - træder den nye udgave af den såkaldte persondataforordning i kraft. Det er det danske ord for General Data Protection Regulation (GDPR).

Loven betyder blandt andet, at du kan bede firmaer - store som små - om at udlevere de personlige data, som de måtte have om dig.

Det kan mærkes hos makuleringsvirksomhederne. Hos Dansk Sikkerheds Makulering fra Odense fortæller Allan Kvist Jepsen, at de har travlt som aldrig før.

- Det sidste halve år har vi virkelig haft knald på. Der er kommet rigtig mange henvendelser fra virksomheder over hele landet, siger han.

Han oplever samtidig, at det er helt nye typer af kunder, som henvender sig.

- Hvis vi går nogle år tilbage, var det mere snævert, og det var kun den finansielle sektor, advokatkontorer, revisionskontorer eller forsikringsselskaber. Men nu får vi henvendelser fra små en-mands-virksomheder.

Kæmpe bøder

Loven gælder for alle. Derfor er det ikke kun de store firmaer, som Facebook og Google, der har travlt.

Det gælder også små enkeltmandsvirksomheder. Der skal være fuldstændig styr på alt fra adresser til kundekartoteker, ellers så vanker der kæmpe bøder.

- Det er en ny ting for mange virksomheder at håndtere personoplysninger så nidkært, som loven foreskriver, siger Mads Graves, der er adm. direktør for Arbejdsgiverne, og fortsætter:

- Der er panik nogle steder derude. Folk er meget skræmte i forhold til, hvad det kommer til at betyde for dem, og om de får nogle af de her kæmpe bøder.

Hvis man ikke overholder reglerne, kan en virksomhed blive pålagt at skulle betale op til 20 millioner euro (150 millioner kroner) eller fire procent af den årlige omsætning afhængig af. hvilket af de to beløb der er højest.

Facebook
Twitter