Mange nye virksomheder overlever ikke: Iværksætterdrømmen lykkedes for fynsk kafferisteri

Kun 45,7 procent af danske virksomheder overlever de første tre til fem år.

Man skulle tro, at det er endnu sværere at være iværksætter uden for de større byer. Men det er faktisk mere eksotisk, fortæller Sine Klejs Gren. (Foto: © Fotojournalist Nils Lund Pederse, Fotojournalist Nils Lund Pedersen)

Det begyndte med en pallereol, et par sække med kaffebønner og en rister, der maksimalt kunne riste syv kilo ad gangen.

Men efter flere år er der gang i hjulene og i kaffemøllen i Det Gamle Elværk i Aarup på Vestfyn for virksomheden Holy Bean Coffee Roasters. Her har Sine Klejs Gren og makkeren Bo Nielsen sat strøm til deres drøm om iværksætteri; specialkaffe.

- Det er en specialvare, og man skulle tro, at det er svært at sælge udenfor byerne. Men vi oplever faktisk, at vores placering kun har gjort det mere eksotisk, fortæller Sine Klejs Gren.

Holy Bean Coffee Roasters køber kaffen efter sæson. - Vi kender farmen og bønnens vej gennem hele produktionen, siger Sine Klejs Gren. (Foto: © Fotojournalist Nils Lund Pederse, Fotojournalist Nils Lund Pedersen)

Iværksætterdrømmen havde boblet i flere år, før parret købte det første udstyr. De arbejdede i risteriet og havde fuldtidsjobs ved siden af. Efter et år valgte Sine Klejs Gren at sige sit job op:

- Vi var nået dertil, hvor der skulle satses. Og så knoklede vi røven ud af bukserne, for at det kunne lykkes, siger hun.

Siden da har Holy Bean fundet en investor, så de kunne købe en større kafferister. Der er flere ordrer i bogen, og 25 ton kaffe forlader Det Gamle Elværk hvert år.

Nogle dage har der været behov for flere kopper end andre. For at være iværksætter er hårdt arbejde, og der skal satses, fortæller Sine.

Men der er fortsat gang i kaffemøllen efter fire år, og dermed er Holy Bean Coffee Roasters en del af de 45,7 procent af danske virksomheder, der overlever de første tre til fem år som iværksættere.

Halvdelen drejer nøglen om

Tallene stammer fra Iværksætterbarometret, Danmarks største analyse af iværksætternes vilkår og muligheder. Men det billede kan man også genkende i Udvikling Fyn, der på tværs af kommuner har til formål at skabe mere vækst i fynske virksomheder.

For hvor flere lykkes, er der også en del virksomheder, der må dreje nøglen om.

- Det er hårdt slidt. Mange iværksættere arbejder 12-15 timer om dagen, hver dag og uden ferie. Nogle sover på skrivebordet. Det er et fag, der kræver afsavn, siger Ernest Fuller, forretningsudvikler hos Odense Robotics, som er en del af Udvikling Fyn.

Han er med til at vejlede iværksættere, og han har en stribe gode råd. Det vigtigste er dog netværk, mener han.

- Tal med folk. Erhvervsliv, venner, familie, gamle skolelærere. Opbyg et godt netværk eller opsøg folk, der har et, du kan trække på, siger han.