Mangel på traditioner og mad: Derfor er grundlovsdag ikke en folkefest

Danskerne mangler en særlig madtradition for at kunne samle sig på grundlovsdag.

5. juni fejrer vi indførelsen af grundloven fra 1849, men det er ikke for alle, at dagen har betydning for.

Dannebrog vajer i dag de fleste steder rundt i landet fra flagstangens top. Grundlovsdag er det bedste bud på en dansk nationaldag, men det er ikke alle, der har taget dagen til sig.

Traditionsforsker ved det Kongelige Bibliotek Caroline Nyvang fortæller, at der er en grund til, at mange danskere ikke ser dagen i dag som en begivenhed, der skal gøres noget stort ud af.

- Der er ikke nogle særlige folkelige traditioner, der knytter sig til grundlovsdag. Ved mange af de andre højtider eller mærkedage har vi noget specielt mad, vi spiser, og det giver os en ramme at mødes om. Men på denne demokratiets festdag er det alene de politiske taler, vi mødes om, og det tror jeg ikke er nok.

Danskere er sammen med Storbritannien et af de eneste lande i verden, der ikke har en officiel nationaldag. Hvis man spørger Caroline Nyvang, så er grundlovsdag den dag, der kommer tættest på en nationaldag i Danmark.

- Det passer egentlig meget godt til danskerne. Vi er i et land, hvor vi har en usædvanlig høj tillid til vores politikere, og vi har en meget høj valgdeltagelse. Så det stemmer meget godt overens med, at vi fejrer demokratiet som vores nationale dag.

Vi vil fejre i fællesskab

Det kræver, at vi tager mærkedagene til os og skaber nogle traditioner i forbindelse med selve dagen, som bliver gentaget år efter år, hvis det skal fylde mere i vores bevidsthed, fortæller Caroline Nyvang. Hun forklarer, at der er større chance for succes, hvis vi kan være fælles om at mødes og fejre begivenheden, og det går udover for eksempel fars dag, som også bliver markeret i dag.

- Vi kan se, at de traditioner, som danskerne har nemmest ved at tage til sig, det er dem, hvor man kan markere ting i fællesskab. Jeg tror, vi har det lidt svært med fejringer af de enkelte personer. Vi har det bedst med det, hvor vi i fællesskab kan mødes om noget, fortæller Caroline Nyvang.

Nogle af de begivenheder, som vi danskere har taget til os fra udlandet, og som så småt er ved at blive faste traditioner, er fejringer som Halloween og Black Friday, slutter Caroline Nyvang.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk