Manglende ambulancer koster Bios knap fem millioner kroner

Region Syddanmarks ambulanceoperatør Bios er fortsat i store problemer, og det får nu økonomiske konsekvenser.

Rod i vagtplanen, bøvl med lønudbetaling og manglende ambulancer. Bios har siden driftstart i september haft udfordringer. (© dr)

Ambulanceselskabet Bios har siden driftstart 1. september haft store udfordringer med at dække antallet af ambulancer. Den seneste opgørelse fra Region Syddanmark viser, at Bios i januar manglede fire beredskaber fordelt i Syd-og Sønderjylland samt Fyn.

Samtidig er responstiderne steget.

Det får nu konsekvenser i millionklassen. Region Syddanmark er netop ved at beregne en bod, som Bios skal betale. Konstitueret sundhedsdirektør, Mads Haugaard, fortæller, at Bios for januar har nået den maksimale bod på 15 procent af det beløb, som Bios får udbetalt af regionen.

Ifølge DR Fyns beregning svarer dette til 4,8 millioner kroner.

- De manglende beredskaber er ikke tilfredsstillende overhovedet. Det er alvorligt og et udtryk for, at Bios mangler bekymrende meget personale i forhold til at dække de beredskaber, som står i kontrakten, siger Mads Haugaard, konstitueret sundhedsdirektør i Region Syddanmark.


Der er tale om krise i selskabet. Det mener Christian Stigaard, der er fællestillidsmand i Bios:

- Det føles som om, vi er kommet ind i en periode, der svarer til opstartsperioden. Vi har problemer med at få dækket vores biler, siger han.

Torsdag aften modtog Bios-redderne en sms fra vagtplanlæggeren, der bad om hjælp til at dække en række vagter. Ifølge fællestillidsmanden er det samtidig problemer med lønudbetaling og planlægning.

Det får incitamentet til at tage en ekstra tørn til at smuldre.

- I begyndelsen havde redderne en pionerånd for at få Bios op og køre. Men nu bakker folk ud og mister lysten til at arbejde, siger han.

DR Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Morten Hansen, direktør for Bios, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Sagen kort

  • 1. september begyndte Bios at køre ambulance i Region Syddanmark sammen med en anden ambulanceoperatør; Responce.
  • Bios dækker Syd-og Sønderjylland samt Fyn, mens Responce kører i trekantområdet.
  • Efter påbud fra regionen har Bios dog været nødsaget til at købe ekstra ambulancer fra Responce for at dække området.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.