Massiv fejring af Brunsvigerens Dag: Kage til 1.500 patienter, maratonløb og hilsen på busser

Udover at være en fremragende spise kan brunsvigeren være et samtaleemne, der spreder glæde.

I dag er det Brunsvigerens Dag. Det fejres mange steder. Her ses en Fynbus, der er gået med i fejringen, fordi det ifølge direktør Carsten Hyldborg giver "et uhøjtideligt pausefløjt", (© ©fotojournalist Robert Wengler + 45 20430656 - robert@wengler.dk - www.wengler.dk)

En blød bund og en mørk, snasket overflade.

Sådan skal en brunsviger være. Og sådan er den elsket af alle - især på Fyn.

Faktisk er fynboerne så glade for deres nationalspise, at den 11. oktober er blevet udnævnt til Brunsvigerens dag.

Idéen blev født på DR Fyn og løber i dag af stablen for anden gang.

Over hele Fyn bliver dagen markeret i stor stil.

Blandt andet på Odense Universitetshospital (OUH).

- Alle vores patienter får kage om eftermiddagen, og der har vi besluttet, at det i dag skal være brunsviger, fortæller Inger Veje, der er driftsleder i hospitalskøkkenet på OUH.

Derfor skal der bages 226 runde brunsvigerkager, der skal bespise 1.500 patienter på OUH's afdelinger i Odense, Nyborg og Svendborg.

Skal tale om noget andet

Det er dog ikke kun på grund af kagen, at OUH har valgt at fejre brunsvigeren.

- Vi har god erfaring med, at man gerne vil kunne snakke om de samme ting på sengeafdelingerne, som man gør alle andre steder. Det er vigtigt at have nogle andre ting at tale om, når man er indlagt. Så forhåbentligt synes de, det er sjovt, at der også serveres brunsviger, siger Inger Veje.

Tidligere har de haft succes med at lave lagkage i forbindelse med kronprinsens fødselsdag og fodboldkager til særlige fodboldkampe. Derfor forventer Inger Veje også, at det bliver en succes at servere brunsviger.

- Jeg håber, reaktionerne bliver gode, og jeg synes i hvert fald, at vores bagere laver nogle gode brunsvigere, siger Inger Veje.

Uhøjtideligt pausefløjt

Det er dog ikke kun de sengeliggende, der skal have et smil på læben af fejringen af den fantastiske, fynske specialitet. Brunsvigerens dag vil også kunne opleves i det odenseanske gadebillede.

- Vi har skilte på alle vores bybusser, hvor der står 'Husk brunsvigerens dag', og så vil vi uddele brunsviger på nogle af vores stoppesteder, forklarer Carsten Hyldborg, der er direktør i Fynbus.

Det er ikke alt, som Fynbus kan eller vil reklamere for på deres busser. Men ifølge direktøren er der én god grund til, at man vil gøre en undtagelse i forbindelse med Brunsvigerens dag.

- Det fungerer som et uhøjtideligt pausefløjt i hverdagen, så vil vi gerne være med til at understøtte det. Og fordi det er noget, som fynboerne går op i, så vil vi gerne være med til lidt spas, siger Carsten Hyldborg og fortsætter:

- Jeg tror, passagerer og folk generelt vil være positive. Vi ved i forvejen, at passagerer og folk i gadebilledet reagerer positivt på, at vi bruger skiltene til nogle små budskaber som "kom godt hjem" eller "god jul". Hver gang vi gør sådan noget, får vi positive reaktioner.

Maraton, fitness og foredrag

At brunsvigeren fylder meget i det fynske, er dagen i dag et tydeligt bevis på.

Rundt om på Fyn bliver øens stolthed fejret på forskellige måder.

Hovedbegivenheden finder sted hos DR Fyn, hvor der samtidig afholdes åbent hus fra klokken 14.30 -17.30.

Her vil der være overflod af "hovedpersonen", musik, brunsvigeris og -øl.

Derudover finder følgende begivenheder sted:

- Folketingspolitikerne Trine Bramsen (S) og Erling Bonnesen vil, som led i deres hverv som Brunsviger-ambassadører, uddele brunsviger på Christiansborg.

- Brunsvigerens Dag i Odeon Social.

- Foredrag om det fynske bagværk og brunsviger serveret af den tidligere Bagedyst-deltager Liva Hermansen på Kulturøen i Middelfart.

- Fitness World på Klokkestøbervej i Odense byder på kaffe og kage.

- Funky Maraton afholder et særligt maraton kl. 8.30 fra Friluftsbadet i Odense.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.