Mediejurist: Gidselsag er svær for Ekstra Bladet

Ekstra Bladet kan få det svært i sagen mod de to sømænd Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez.

Ifølge mediejurist Vibeke Borberg, har de to tidligere gidsler Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez en god sag. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

De to sømænd Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez skal i dag møde Ekstra Bladet i Københavns Byret. De anklager avisen for at trække deres tid som gidsler i Somalia i langdrag.

Ifølge forskningschef i medieret på Danmark Medie- og Journalisthøjskole Vibeke Broberg kan avisen få det svært.

- Det er svært at efterprøve Ekstra Bladets argumenter. Man har ikke på baggrund af det materiale, der indtil nu er fremlagt, kunne sige, at avisens kampagne medvirkede til, at Eddy og Søren kom hurtigere hjem, siger hun.

Ekstra Bladet lavede tilbage i 2012 til 2013 en kampagne for at få de to sømænd, der sad 838 dage i fangenskab, frigivet. Det er op til avisen at bevise, at kampagnen har haft en positiv effekt på sagen.

Tidligere har Pressenævnet udtalt kritik af Ekstra Bladet i sagen, hvor de lagde vægt på, at avisen ikke kunne gøre rede for, at kampagnen fremskyndede frigivelsen.

De to sømænd kræver en million i erstatning fra avisen. De skal dog ikke regne med så høj en erstatning, hvis de vinder sagen.

- Vi har ikke i Danmark tradition for særlig høje godtgørelser, når der er sket krænkelser i medierne. De kommer sjældent over 100.000 kroner, siger Vibeke Borberg.

Hvis de to sømænd vinder sagen, vil de dele erstatningen med deres filippinske kollegaer, som de sad fanget med.