Vreden og frustrationerne blandt landets sygeplejersker er ikke til at tage fejl af oven på statsministerens pressemøde mandag aften.
- Jeg blev decideret rasende, da jeg hørte pressemødet, siger Luca Pristed, der er sygeplejerske på Rigshospitalet og talsmand for de sygeplejersker, der punktstrejkede mod sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår.
Statsministeren appellerede på pressemødet til, at landets sundhedspersonale gør sig klar til at yde en ekstra indsats, når der i de kommende måneder formentlig kommer et ekstra pres på landets sygehuse, fordi der forventes flere indlagte med corona.
- Jeg og vi beder jer om, at I yder ikke bare en indsats, for det gør I fuldt ud allerede, men også en ekstra indsats igen. For Danmark har igen brug for jer, sagde hun.
Men Mette Frederiksens (S) bøn bliver ikke modtaget lige godt alle steder. Blandt andet hos Mette Vestergaard Jørgensen, der er sygeplejerske på Odense Universitetshospital.
- Det bliver et tak, men nej tak.
- Hvordan kan man bede folk om at yde en ekstra indsats, når de (politikerne, red.) har siddet stille i deres feriestole, da vi holdt konflikt. De var helt stille og ville ikke forhandle med os. Der var ingenting at komme efter, så hvorfor skal vi yde en ekstra indsats lige nu, siger Mette Vestergaard Jørgensen.
Ingen lyst eller overskud efter strejke
Mette Frederiksens ord kommer på bagkant af en historisk lang konflikt, da sygeplejerskerne i sommer strejkede i 10 uger, inden strejken den 27. august blev afsluttet med et regeringsindgreb.
Men siden da har flere sygeplejersker nedlagt deres arbejde i kortere perioder, fordi de ikke fik opfyldt deres krav. Blandt andet med en frustration over for få hænder, dårlige arbejdsvilkår og løn.
Luca Pristed er sygeplejerske på Rigshospitalet, og er også talsmand for de sygeplejersker, som har nedlagt arbejdet. Og han er meget klar i mælet. Ifølge ham er der hverken overskud eller lyst blandt sygeplejerskene til, at de igen arbejder mere.
- Vi ofrer vores familieliv og vores eget helbred for at få Danmark til at køre rundt, samtidig med at vi ikke får de lønninger, vi kræver, for at kunne fastholde personale. Det danske sundhedsvæsen kan ikke køre rundt, uden at vi skal arbejde os halvt ihjel. Det er simpelthen grotesk, at den danske statsminister ikke har en bedre forbindelse til den danske befolkning, siger Luca Pristed.
Derfor skal statsministeren heller ikke forvente, at sygeplejerskerne tager en ekstra tørn, lyder det fra ham.
- Vi er blevet trådt på i så mange år nu og aldrig fået vores krav efterlevet, så det bliver uden vores støtte til statsministeren. Selv om Danmark går en svær tid i møde, så går vi en svær tid i møde hvert år. Der er altid influenza. Corona er en ny ting, vi skal håndtere, ja, men der er altid patienter og borgere, som har det svært, og vi knokler røven ud af bukserne for at få tingene til at hænge sammen, siger han.
Honninghjerter som tak spøger stadig
I Region Hovedstaden fik sygeplejerskerne et honninghjerte som tak for deres indsats under coronakrisen. Dengang blev det af mange sygeplejersker opfattet som en hån – og nu dukker det op igen, blandt personalet.
- Vi får et honninghjerte. Undskyld mig, siger Mette Vestergaard Jørgensen med frustration i stemmen.
Hun fortæller, at sygeplejerskerne sidste år under corona var villige til at yde en ekstra indsats, men nu er det slut.
- Vi vidste ikke, hvad vi stod overfor dengang, og vi havde ingen vacciner på det tidspunkt. Der tror jeg flere sygeplejersker var klar til at sige; så gør vi det, nu tager vi lige en ekstra tørn. Men nu, hvor man bliver tilbudt honninghjerte som tak, så… Det kommer til at svie, det her, Mette, siger Mette Vestergaard Jørgensen.
Sygeplejeformand: Det klinger hult
Regeringens appel vækker heller ikke glæde hos formand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Syddanmark John Christiansen.
- Jeg synes, det klinger hult at kalde på samfundssind nu med et håb om, at vi vil gøre noget uden at love noget som helst, når man tænker på alle de andre udfordringer, som både statsministeren og resten af regeringen udmærket ved, vi står midt i, siger John Christiansen.
Derfor forventer han også, at regeringen tager sygeplejerskernes krav om bedre arbejdsforhold op igen.
- Vi forventer, at der nu kommer en dialog med Dansk Sygeplejeråd centralt og ude lokalt med os og de lokale arbejdsgivere, siger John Christiansen.
Men selv om der kommer møder mellem regeringen og Dansk Sygeplejeråd, så kan regeringen godt forvente, at sygeplejerskerne igen snart gør oprør.
Ifølge Luca Pristed kan Mette Frederiksens opfordring give bagslag.
- Det eneste, det her pressemøde har fået mig og andre sygeplejersker til at sige, er: Ved du hvad, vi må trække i arbejdstøjet igen, og så må vi planlægge arbejdsnedlæggelser og kollektive opsigelser i Danmark for at vise hende, at det her finder vi os ikke i længere, siger Luca Pristed.
Statsminister Mette Frederiksen skal i eftermiddag mødes med Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen.