Michael er tilbage i job efter flere år med stress og angst: 'Jeg glæder mig til mandag morgen'

Der mangler mange hænder på det danske arbejdsmarked. Men i Odense har kommunen og den lokale Bilka fundet en løsning, hvor langtidssygemeldte igen kommer i rigtigt arbejde.

Efter mange år uden for arbejdsmarkedet har 58-årige Michael Hedelund Jensen nu et ordinært job i Bilkas flaskesortering. (Foto: © Signe Wolthers, DR)

Når weekenden lakker mod enden, går 58-årige Michael Hedelund Jensen til køjs med en følelse, der måske er en smule atypisk.

- Jeg glæder mig faktisk til det bliver mandag morgen, når jeg går i seng, fortæller han.

Faktisk er torsdagen Michael Hedelund Jensens yndlingsdag, fordi det er hans længste arbejdsdag.

Takket være et projekt for at få langtidsledige i arbejde har Michael Hedelund Jensen nu et job på helt ordinære vilkår i Bilka Odense. Men før det var hans liv præget af stress, angst og selvmordstanker, som han udviklede, efter han kom ud for en voldsom arbejdsulykke.

Gennem et tilbud fra Center for Socialpsykiatriske Dagtilbud Odense (CSD) kunne Michael Hedelund Jensen få en støtteperson fra Odense Kommune med på arbejde i det første stykke tid.

Hjælpen er lige ved hånden

Søren Kilbæk Jeppesen er ergoterapeut hos CSD Odense, og det er ham, der har hjulpet Michael Hedelund Jensen og flere af hans kollegaer med at komme i gang med at arbejde igen.

Ifølge ham gør det en verden til forskel, at han ikke bare er en kontaktperson, borgerne kan ringe til, men faktisk er med dem på arbejde.

Søren Kilbæk Jeppesen har hjulpet Michael Hedelund Jensen tilbage på arbejdsmarkedet. (Foto: © Signe Wolthers, DR)

- Det giver en stor tryghed, at der er en, de kan gå til. Og at vi i opstartsfasen faktisk er her lidt mere massivt. Med tiden trækker vi os mere og mere – og hvad Michael angår, er vi jo ved at give slip på ham

Søren Kilbæk Jeppesens tilstedeværelse har været med til at gøre arbejdsdagen lettere for Michael Hedelund Jensen.

- Hvis jeg kan mærke, at jeg får lidt angst eller uro, så ved jeg, at Søren er her til lige at snakke, eller der er en kollega herude, jeg kan snakke med. De er søde til at lytte, og så er jeg bare klar igen og kører hele dagen, siger Michael Hedelund Jensen.

Rådmand: Win-win for alle

Kombinationen af den pædagogiske støtte fra kommunen og arbejdsopgaverne hos Bilka i Odense skaber ifølge Brian Dybro (SF), rådmand på ældre- og handicapområdet i Odense Kommune, en win-win situation for både kommunen, virksomheden og borgerne.

- Det er godt for de virksomheder, der har nogle opgaver, de har svært ved at få løst. Dem kommer vores psykisk sårbare mennesker ud og løser. Og i en tid, hvor vi mangler arbejdskraft, er det fantastisk, siger Brian Dybro.

Andreas Ostersen, der er sektionschef i Bilka Odense, mener, at virksomheden på grund af sin størrelse skal kunne gøre en forskel for udsatte borgere. Men de gør det ikke kun for plusser på karmakontoen.

Andreas Ostersen, der er sektionschef i Bilka, er glad for, at virksomheden kan gøre en forskel for borgere på kanten af arbejdsmarkedet. (Foto: © Signe Wolthers, DR)

- Især i flaskerummet løser de en opgave, som vi tidligere selv har stået med. Det har gjort, at vi er blevet mere effektive i vores arbejdsgang, ved at vi har fået Odense Kommune ind i flaskerummet, siger Andreas Ostersen.

Selvom Odense Kommune skal bruge mange arbejdstimer på, at Michael Hedelund Jensen og hans kollegaer kan have en støtteperson med på arbejde, mener rådmand Brian Dybro alligevel, at det godt kan betale sig.

- Det siger jo sig selv, at hvis folk ikke kommer ud og blomstrer op, som vi kan se, de gør her, så risikerer vi bare, at deres psykiske sygdom forværres, og det koster jo også kassen.

Arbejde på lige fod

I løbet af deres tid hos Bilka Odense kan borgerne få lov at prøve mange forskellige arbejdsopgaver af. Udover flaskesorteringen hjælper de med at håndtere de store mængder pap, Bilka modtager, og de kan også hjælpe med at tage imod returvarer i kundeservice.

Og det er enormt vigtigt for borgernes vej tilbage i arbejde, at de bliver en del af en rigtig arbejdsplads og varetager meningsfulde opgaver, mener ergoterapeut Søren Kilbæk Jeppesen.

- Det betyder, at den her styrkede arbejdsidentitet bliver boostet. De kommer ud i den virkelige verden på en ordinær arbejdsplads, som simpelthen stiller arbejdsopgaver til rådighed for os, som vi i samarbejde med borgerne løfter. Det gør det simpelthen nemmere at komme tilbage, siger han.

58-årige Michael Hedelund Jensen har nu arbejdet for Bilka i tre år.

- Jeg er virkelig glad ved det – glad og tilfreds hver dag.

For ham spiller de rammer, han arbejder i, også en stor rolle for arbejdsglæden.

- Det er de kollegaer, vi har herude og arbejdsberøringen. Og hvis det kører her, så har du frit lejde til at få en kop kaffe eller lige gå ind og handle, fortæller han.

Ifølge Søren Kilbæk Jeppesen betyder ansættelsen på en ordinær arbejdsplads som Bilka, at borgerne føler sig som en del af samfundet igen - de føler sig ikke længere ekskluderet og stigmatiseret.

- Det er ret væsentligt, at vi får lagt den her psykisk sårbarhed-forståelse ned. De er ligesom du og jeg, og de kan indgå på arbejdsmarkedet på samme vilkår - måske med nogle enkelte skånehensyn, men de kan faktisk langt hen ad vejen det samme, siger Søren Kilbæk Jeppesen.

På spørgsmålet om Michael Hedelund Jensen havde troet, han skulle komme til at arbejde igen, har han et klart svar.

- Nej, for jeg har været angst for at komme herud. Bilka kunne jeg ikke lide at komme i, fordi der var så mange mennesker, og det kunne jeg bare ikke klare dengang, siger Michael Hedelund Jensen.