Millioner sættes af til Tour de France-start i Danmark

Fem millioner kroner har forretningsudvalget i Region Syddanmark besluttet at sætte af til at afholde Tour de France til Danmark i 2021.

Region Syddanmark har valgt at sætte fem millioner kroner af til at få Tour de France til Danmark i 2021. (Foto: Stefano Sirotti © Stefano Sirotti)

Skal man bruge offentlige midler til at afholde Tour de France til Danmark i 2021?

Ja, mener et flertal i Region Syddanmarks forretningsudvalg.

De har besluttet, at der i kulturpuljen skal reserveres fem millioner kroner til at få Tour-starten til Danmark og Region Syddanmark.

På den måde er pengene sat af, hvis man lykkes med at få løbet til Danmark.

Det er en beslutning, der bakkes op af regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

- Jeg bliver rigtig glad, hvis det kan lade sig gøre. Jeg tror, det vil give gode oplevelser for borgerne og de turister, der er i regionen, siger hun.

Selvom det er blevet vedtaget af et flertal i forretningsudvalget, skal den endelige beslutning tages på regionsrådsmødet den 26. november.

Brænder penge af

Danmark har i flere omgange forsøgt at for starten på det legendariske cykelløb til landet. Derfor håber man, at løbsledelsen vælger at takke ja til et tilbud, der skal sikre tre etaper på de danske landeveje.

Det er dog ikke alle, der synes, at det er en god idé, at regionens penge skal bruges til et stort, kommercielt cykelløb.

- Fem millioner brændt af på én dag med et, for mig at se, tvivlsomt afkast. Det kan godt være, at der kommer nogle hotelovernatninger. Men hvad er den langsigtede virkning for Region Syddanmark? Jeg tror ikke på det, siger Karsten Fogde (SF), der er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark.

Han mener, at den positive effekt ved en Tour-start i Danmark vil være hurtigt glemt, og at det derudover ikke kommer borgerne i regionen til gavn.

- Hvor mange aner overhovedet, hvor de er startet henne de sidste fem år, og hvor de har kørt, før de begynder at køre i Frankrig?, spørger Karsten Fogde og fortsætter:

- Rigtig meget af vores region er områder, hvor der er vigende befolkningstal. Der er kulturen en fantastisk mulighed for faktisk at understøtte et lokalt liv, som kan generere vækst i stedet for afvikling. Et engangsknald, som Tour de France er, vil give et brag den dag, de kører, og så er det overstået. Det vil de langsigtede, lokalforankrede tilbud ikke være.

Kan ikke oversættes en-til-en

Den betragtning er regionsrådsformand Stephanie Lose dog ikke enig i.

- Jeg tror ikke, at man kan sige en til en at det er en overskudsforretning. Vores kulturmidler er heller ikke sat af til, at man sætter tal ind i et excelark, og så får man noget afkast ud af det, forklarer hun.

I hendes optik er der mange kulturtilbudd man ikke burde støtte, hvis målet var at generere et overskud. Derfor ser hun Tour de France på lige fod med mange andre begivenheder.

- De midler, vi har sat af, kan bruges til den slags ting. Vi gør det, fordi en Tour de France-start i Danmark både vil være en mulighed for at få en stor oplevelse, fordi de formentlig vil bidrage til, at der er turister, der vil synes, det er spændende at besøge Danmark, forklarer Stephanie Lose.

Budget på 90 millioner

Det er imidlertid ikke kun Region Syddanmark, der poster penge i at få Tour de France til Danmark.

I august meldte regeringen ud, at de vil støtte projektet med 17 millioner kroner.

Netop dét ser Stephanie Lose som en stor gevinst for argumentationen.

- Det er en stor begivenhed for Region Syddanmark og for hele Danmark. Det viser det også, når man har en samlet regering og kommuner over hele landet, der også bidrager til forsøget på at få Tour De France til Danmark, siger hun.

Udover regeringen og Region Syddanmark vil både Region Sjælland og Region Hovedstaden også støtte med fem millioner kroner. Kommunerne i Odense, København, Roskilde, Vejle og Sønderborg vil hver afsætte mellem fem og 25 millioner kroner.

Sammen med forventet salg af sponsorater for omkring tre millioner kroner, vil det samlede budget for at få Tour de France til Danmark være i omegnen af 90 millioner.

I august udtalte Lars Løkke Rasmussen, at Danmark ville blive præsenteret som start-land inden næste sommer.