Millionprojekt endte som halvfærdig skydebane på Langeland

Tidligere jægersoldat har spildt Region Syddanmarks penge, erkender direktør, efter at prestigeprojekt til millioner er endt med en halvfærdig skydebane.

Holmegaard kursus- og træningscenter skulle have genlydt af skydeøvelser og hård træning. Det endte som en fuser. (Foto: Tonny Schnoor © DR Fyn)

Krudt og kugler, masser af arbejdspladser og aktivitet. Der var skyhøje forventninger, da Region Syddanmark bevilligede millioner til et nyt militært træningscenter på Langeland. Nu fem år senere er det eneste bevis på millionprojektet en halvfærdig og forladt skydebane.

Stedet skulle have været et tip-top træningsanlæg, hvor tusindvis af politi- og militærfolk fra hele verden skulle træne. I stedet bliver det i dag brugt til at huse asylansøgere. Og skydebanen må af hensyn til asylansøgerne slet ikke bruges.

- Det var ikke det, vi blev lovet, siger direktør i Region Syddanmark, Mikkel Hemmingsen, som i dag betragter pengene som spildt.

Region erkender: Arbejdspladserne kom aldrig

Den tidligere jægersoldat Henrik Otkjær og hans kone Camilla Otkjær fik tilbage i 2010 bevilliget knap to millioner kroner efter indstilling fra regionens vækstforum. Pengene skulle bruges til at opbygge et militærtræningscenter med en international skydebane. Men det står nu klart for regionen, at det projekt langt fra er nået i mål.

- Jeg må sige, at Vækstforum gerne villle have haft, at investeringen skulle have flyttet nogle arbejdspladser til Langeland. Men det har den ikke gjort, siger regionsdirektør Mikkel Hemmingsen.

Der gik ikke mange måneder fra det københavnske ægtepar fik ja til millionstøtte, før de opgav at lave deres træningscenter og i stedet lod asylansøgere flytte ind i de bygninger, der allerede var på stedet. Og det skifte undrer daværende borgmester Knud Gether.

Planer blev ændret med det samme

- Det skete "huhej vildedyr", og så var det overstået. Jeg var meget forundret over, at det gik så stærkt. Det må jeg sige. Indtil ganske kort tid før vi skulle etablere træningscentret, havde haft dialog om tingene, fortæller Knud Gether.

Budgettet for træningsanlægget var oprindeligt på omkring 15 millioner kroner, men blev siden udvandet og endte på fem millioner kroner. Af dem har Erhvervsstyrelsen givet 1.507.757 kroner efter indstilling fra Vækstforum. Men trods de mange penge, så imponerer hverken forløbet eller Langelands udbytte de lokale politikere i dag.

- Jeg havde jo sat næsen op efter, at det blev noget stort. Det var ligesom det, som vi var stillet i udsigt, siger daværende borgmester Knud Gether.

Pengene kunne have været brugt meget bedre

Viceborgmester på Langeland, Lisa Pihl Jensen mener derfor, at de mange penge kunne have været brugt meget bedre.

- Det er selvfølgelig rigtig ærgeligt, at de ikke er kommet ud og virke et andet sted, enten i vores kommune eller et andet sted på Fyn. Det må jeg sige. Det er bare rigtigt ærgeligt, siger Lisa Pihl Jensen.

DR Fyn har forgæves forsøgt både mundtligt som skriftligt at få en forklaring fra ejerne, Camilla og Henrik Otkjær på, hvorfor at planerne om et træningscenter, som skulle tiltrække politi- og militærfolk fra hele verden, blev droppet umiddelbart efter projektet blev indstillet til flere millioner skattekroner af Vækstforum. Parret har ikke ønsket at medvirke.