Millionstøtte til tidligere jægersoldat skal kulegraves

Erhvervsstyrelsen kræver nu, at den tidligere jægersoldat bag et regionalt udviklingsprojekt på Langeland, Henrik Otkjær, lægger alle kortene på bordet.

Erhvervsstyrelsen vender nu hvert et papir i sagen om det kuldsejlede Holmegaard Kursus- og Træningscenter på Langeland. Projektet som har modtaget millionstøtte er skrinlagt og i dag er der asylcenter i bygningerne. (© DR Fyn)

Erhvervsstyrelsen tager nu det usædvanlige skridt at granske hvert et bilag i millionstøtten til Holmegaard Kursus- og Træningscenter på Langeland. Det oplyser Erhvervsstyrelsen til DR Fyn.

Det var Erhvervsstyrelsen, som efter indstilling fra Syddansk Vækstforum tilbage i 2010, bevilligede 5,5 millioner skattekroner til opbygningen af et kursus og træningscenter i international klasse på Langeland. I dag er det derfor også Erhvervsstyrelsen, der kontrollerer om pengene er brugt rigtigt. Et besøg på Holmegaard Kursus- og Træningscenter den 24. oktober gav ikke Erhvervsstyrelsens kontrolenhed klarhed over, hvad millionstøtten egentlig er brugt til.

- Vi har nu indkaldt fakturaer- og betalingsdokumentation for samtlige bilag i sagen. Vi udvider kontrollen og opfølgningen til at være 100 procent, siger regionalchef i Erhvervsstyrelsen, Preben Gregersen.

Kontrol er usædvanlig

Gennemgangen af sagen medfører, at alle bilag skal gennemgås ét for ét. Kontrollen skal ifølge Preben Gregersen sikre, at millionstøtten er gået til udgifter, som er relevante i forhold til at etablere et militært kursus- og træningscenter på Langeland. Det vil sige, at alle regninger skal have forbindelse til Holmegaard.

- At lave en 100 procent gennemgang af en sag, er noget som hører til sjældenhederne. Det er ikke så tit, at vi finder anledning til det, siger Preben Gregersen.

DR Fyn har fået aktindsigt i en del af bilagene, og flere af dem har ikke noget at gøre med at bygge et militært kursus- og træningscenter på Langeland. For eksempel viser et bilag for opsætning og afhentning af en container fra vognmandsfirmaet Ortmann Aps i Charlottenlund sig ikke at have noget med opgaver på Langeland at gøre.

Håndværker har aldrig været på Langeland

Vognmandsfirmaet har aldrig været på Langeland, oplyser indehaver Henrik Ortmann, da DR Fyn viser ham regningen. Ifølge vognmandsfirmaet kører selskabet hovedsageligt i Storkøbenhavn.

En håndværker, som DR Fyn har talt med, fortæller ligeledes, at han aldrig har været på Langeland, på trods af at der i sagens akter ligger regninger fra hans firma. Arbejde, der er udført for SOF Academy, som firmaet bag Holmegaard hedder.

Håndværkeren kender dog godt firmaet. Det ejes af den tidligere jægersoldat Henrik og hans hustru Camilla Otkjær. De bor i Charlottenlund og håndværkeren siger til DR Fyn, at han har udført arbejde for parret i forbindelse med etableringen af deres crossfit-center i Charlottenlund og på deres privatadresse.

Crossfit udstyr og mountainbikes forsvundet

En aktindsigt i regnskaberne viser, at der i slutningen af projektperioden er indkøbt større mængder crossfit-udstyr og mountainbikes. DR Fyn har gentagne gange spurgt projektansvarlig Camilla Otkjær, hvor udstyret er og om der er en forbindelse til det crossfit-center, som parret i samme periode har etableret i Charlottenlund. Camilla Otkjær vil ikke svare på vores spørgsmål.

Om crossfit-udstyret og de mange mountainbikes er på Holmegaard Kursus og Træningscenter eller om det er et andet sted, og om det i det hele taget kan indgå som en etableringsomkostning til et kursus- og træningscenter skal Erhvervsstyrelsens gennemgangen af sagen nu vise.

Henrik og Camilla Otkjær fik tilsagnet på 5,5 millioner kroner fra Syddansk Vækstforum tilbage i 2010. Tilsagnet gik til at bygge et militært trænings- og kursuscenter i international klasse på Langeland. Kursus- og træningscentret blev dog aldrig gjort færdig og har under hele forløbet i stedet fungeret som asylcenter. I alt endte parret med at modtage over halvanden million kroner fra EUs regionalfond, inden udviklingsprojektet blev lukket ned.