Mindre gift i naturen: Haveejere tager sagen i egen hånd

Tendens med sprøjtefri haver breder sig. Især bier og andre insekter nyder godt af det.

Christer Møller With foran sit hus og sin have.
Haven hos Christer Møller With fra Ferritslev på Fyn har været giftfri i ni år. Der skal godt med flis til, hvis ukrudtet skal holdes væk uden at sprøjte. (Foto: © Karsten Prinds, dr)

Det er ikke let. Det indrømmer han med det samme.

- I det her moderne liv med to fuldtidsjob, børn og fritidsinteresser, så er det nogle gange en kamp.

Christer Møller With står med hakkejernet og ser ud over haven ved huset i Ferritslev på Fyn. Haven er meget almindelig: Hæk, bøgetræ og drivhus. Men den er også giftfri. I ni år har familien hverken brugt ukrudtsmidler eller insektgift.

- Vi kan godt lide naturen. Det er derfor, vi har bosat os i en landsby, og så skal vi da også passe på den, siger Christer Møller With.

Giftfri haver svarer til 20 landbrug

Flere og flere haveejere gør som Christer Møller With. Hos Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi har 11.000 haveejere nu registreret sig som giftfri.

Det er over forventning, siger naturfredningsforeningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen:

- De repræsenterer tilsammen et areal på 3000 hektar, som nu er sprøjtefrit. Et gennemsnitligt landbrug fylder nok 150 hektar, så er det et rigtig stort areal, som nu er giftfrit, siger hun.

Sjusker med giften

Vandværkerne er glade for de 11.000 haveejeres indsats men ville ønske, at alle droppede sprøjten. Hos brancheorganisationen Danva mener direktør Carl-Emil Larsen, at haveejerne sjusker med giftstofferne.

- Jeg tror, mange har den indstilling, at hvis det hjælper med en sjat, så må to sjatter være dobbelt så godt. Men sådan fungerer det ikke, siger han.

Christer Møller With synes heller ikke, at han som haveejer skal håndtere sprøjtegifte.

- Vi haveejere er nok mere sløsede med, at det ryger direkte på jorden og ikke på planten, siger han.

Landbruget bruger stadig mest

Ella Maria Bisschop-Larsen synes dog ikke, at haveejerne skal slå sig selv alt for meget i hovedet. Det er stadig landbruget, der er den største forurener, mener hun:

- Haveejerne bruger én procent af det samlede forbrug af sprøjtegifte, hvor landbruget bruger 99 procent, siger hun.

- Men det her er et område, hvor den enkelte kan gøre noget her og nu. Det skal vi støtte. Bier og sommerfugle får jo glæde af et giftfrit areal med det samme, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Christer Møller With slider også med hakkejernet, fordi han vil passe på dyrene.

- Ind imellem kommer der små hjorte forbi. Vi har også et rigt fugleliv. Det skal da bevares, siger han.