Minister fremrykker evaluering af bryllupslov: 'Ellers har det meget, meget store konsekvenser'

Bryllupsbureauer fra hele landet mødtes til krisemøde med socialministeren i dag.

Sidste år blev 10.437 udenlandske par viet i danske kommuner. Billedet her stammer fra Ærø, hvor tusinder af par fra hele verden er blevet viet. (Arkivfoto). (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Er det kærlighed - eller er det fup?

Flere danske kommuner har tjent mange penge på, at folk fra hele verden har sagt ja til hinanden i Danmark.

Men 1. januar i år 'blev det smadret fra den ene dag til den anden,' sagde Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), efter den nye ægteskabslov havde virket i en måned.

Fortvivlelsen delte han med flere af sine kolleger i landets andre bryllupskommuner. Derfor inviterede børne- og socialminister Mai Mercado (K) elleve bryllupsbureauer fra hele landet til krisemøde i dag.

Mai Mercado mener, at loven har virket efter hensigten, men erkender også, at den lange sagsbehandlingstid på tre uger er et problem.

- Tid er rigtig kostbar. Hvis der spreder sig en opfattelse af, at det er svært at blive gift i Danmark som udlænding, så kan det have meget, meget store konsekvenser, siger Mai Mercado og fortæller, at hun fremrykker det evalueringsmøde, hun skulle have haft med de politiske ordførere efter et halvt år.

Forbedringer på vej

Mai Mercado mener, at loven har virket efter hensigten. Det er især antallet af ægteskaber mellem afrikanere og østeuropæere, som er faldet markant. (Arkivfoto) (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Bryllupsbureauerne er mere optimistiske efter mødet.

- Der er villighed til at samarbejde. Vi fik en god snak om, hvordan vi kan sidde med den centrale enhed. Det er meget positivt, fordi det var det, vi ville have haft fra start, fortæller Louise Maloney, som er bryllupsplanlægger på Ærø og derfor har haft lang vej til det fælles sagsbehandlingskontor i Odense.

Problemet har siden januar været, at når udenlandske par ringer ind for at få hjælp til ansøgningen, bliver de mødt af en dansktalende telefonsvarer. Sagsbehandlingstiden på fem dage bliver stort set aldrig overholdt, og parrene og burauerne kan derfor ikke komme i gang med at booke rejsen og hotellerne.

Derfor var mødet tiltrængt, selvom der 'kun' er gået to en halv måned.

- For os er det rigtig længe, siger Louise Maloney og uddyber, at de er enige med ministeren i, at fup-bryllupper selvfølgelig skal undgås:

- Vi kan ikke være mere enige i, at vi skal have stoppet proforma-ægteskaber i Danmark. Det giver ikke branchen et godt navn, siger hun.

Mai Mercado tager otte punkter med hjem fra mødet, som hun vil arbejde videre på. Hun har rykket evalueringsmødet tre måneder frem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk