Mød fem modne mænd: Derfor arbejder vi i stedet for at gå på pension

80.000 danskere arbejder, efter de har passeret pensionsalderen.

Mens politikerne diskuterer, hvordan man får folk til at blive længere på arbejdsmarkedet, er der tusindvis af danskere, som selv ønsker at arbejde videre.

Kunne du forestille dig at arbejde, efter du kunne gå på pension?

Sidste år havde hver ottende dansker imellem 65 og 74 år mindst et par timers betalt arbejde om ugen, viser tal fra Danmarks Statistik.

Her kan du møde nogle af dem, som søger fællesskab og arbejdsopgaver i stedet for roen som pensionist.

86-årige Johs pendler gerne, til han bliver 90

(Foto: Trine Warrer Juul - DR Sjælland)

Johs Eriksen kom på arbejdsmarkedet som 12-årig. Han har været alt fra buddreng til virksomhedsejer. Som 71-årig solgte han virksomheden, som han nu arbejder for tre dage om ugen.

- Det er jo meningen med livet, at man skal arbejde for at skaffe til husly og føde. Jeg kan heller ikke få al den fritid til at gå, hvis jeg ikke har noget arbejde. Jeg er glad for at have noget at stå op til.

Nu forsøger han at komme ned på en enkelt arbejdsdag om ugen, for han har 85 kilometer hver vej på arbejde fra Hørsholm til Store Heddinge på Stevns.

Men der er ikke tale om at stoppe med at arbejde.

- Jeg vil gerne fortsætte. Jeg tror, jeg tager de fire næste år med, så er jeg 90. Så er det måske på tide at stoppe.

63-årige Klaus: Majoren har styr på sofaafdelingen i Ikea

(Foto: Lukas Bjerg Christiansen - DR Fyn)

I 41 år har Klaus Ove Vilhelmsen fra Odense arbejdet i Forsvaret. Nu arbejder han deltid i sofaafdelingen i IKEA. Inden han stoppede som major, vidste han, at han ville finde et deltidsjob. Derfor lavede han en plan med forskellige kriterier for, hvad det nye arbejdsliv skulle kunne.

Han ville blandt andet ikke have ledelsesansvar, og så ville han have gode kolleger og møde mennesker.

- Jeg skulle ikke sidde hjemme og kede mig. Det er skideskægt at gå på arbejde, siger han og joker med alle de gammel-mands-jokes, han kan fyre af over for kunderne.

Her giver han tre gode råd til dig, som gerne vil arbejde, selvom du er pensionistmoden:

  1. 1

    Tænk dig om - du behøver ikke lave det samme som før

  2. 2

    Bliv afklaret med, hvad du ønsker

  3. 3

    Mød op med selvtillid

68-årige Henry: Bygningskonstruktøren, der rådgiver på fuldtid

(Foto: Sine Skott - DR Fyn)

Henry Høitbjerg var egentlig gået på pension som 65-årig, men det blev for kedeligt, og så startede han i rådgivningsfirmaet V2C på deltid. Det holdt kun kort, og nu arbejder han fuldtid, selv om konen er på pension. Han er ikke i tvivl om, hvad der driver ham:

- Når først træbenet er skruet fast, så er det fællesskabet. Det at være sammen med nogle mennesker og skabe værdi, siger han og spøger med, at han skal bæres ud, før han stopper.

74-årige Egon har arbejdet samme sted i 59 år

(Foto: Dr Østjylland)

Egon Sørensen har arbejdet på Danish Crowns slagteri i Horsens, siden han var 15 år. Han arbejder der stadig som 74-årig, men det kan han kun klare, fordi han er gået på halv tid.

-Det betyder jo alt. Otte timer om dagen kan jeg ikke klare, men fire timer er lige passende. Dagen er jo ny, når jeg går hjem, siger han.

61-årige Martin fik hjerteproblemer - nu er det ham, der kører ud med medicin

Martin Agerbak Madsen (Foto: Dr © dr)

For Martin Agerbak Madsen kom pensionen tidligt, da han for seks år siden blev ramt af alvorlige hjerteproblemer. Fra den ene dag til den anden måtte han sige farvel til et 32 år langt arbejdsliv som skolelærer og skoleleder.

- Det var hårdt at miste den daglige kontakt til skolelærere og elever. Jeg savnede det sociale liv og trængte til at komme ud blandt andre mennesker, så det virkede som en rigtig god idé at komme ud til ældre medborgere.

Charlottenlund Apotek har i alt tre seniorer ansat, der kommer et par dage om ugen og bringer medicin ud.

Facebook
Twitter