Mød Olde fra Odense: Hun er tip-tip-oldemor og verdens ældste pingvin

Guinness Rekordbog udråber en æselpingvin i Odense Zoo som verdens ældste.

I naturen bliver æselpingviner omtrent 15 til 20 år gamle, og selvom de generelt bliver ældre i zoologiske haver, så er 41 år helt unikt. (Foto: Odense Zoo)

41 år, fire måneder og 29 dage.

Så længe skal man som pingvin leve for at få titlen som verdens ældste af sin art i fangenskab. Og dén titel bærer Olde fra Odense Zoo nu.

Hun klækkede ud af sit æg i Edinburgh Zoo, men kom for sytten år siden til Odense Zoo. Hun har fået 16 børn, endnu flere børnebørn, oldebørn, tipoldebørn og tip-tip-oldebørn. Aldrig før har en pingvin kunne kalde sig mere end oldemor.

- Det er nærmest en fejring hver morgen, når vi kommer ind og ser, at hun er i live, fordi hun er så gammel. Det er ikke set i andre zoologiske haver, siger Sandie Munck, der dyrepasser i Odense Zoo.

I Zoologisk Have København skaber den gamle dame på Fyn også respekt.

- Det er helt ekstraordinært, at en pingvin er blevet så gammel. Det er virkelig godt gået, siger fugleekspert Flemming Nielsen.

Det er faktisk så sjældent, at repræsentanter fra Guinness Rekordbog ligefrem er beærede over at have fundet frem til Olde.

- Jeg har været så heldig at stifte bekendtskab med det ældste dovendyr, den ældste røde panda, den ældste tapir og endda det ældste landlevende dyr – men det her er min første 'olde' blandt fugle, udtaler ledende redaktør hos Guinness Rekordbog Adam Millward i en pressemeddelelse.

  • Olde er officielt den ældste pingvin i verden i fangenskab. Det er hende, man kan se i bagrunden af billedet. (Foto: August Messerschmidt Søgaard)
  • Dyrepasser Sandie Munck fortæller, at Olde havde en ung mage for nogle år siden, men han har siden forladt hende for en yngre pingvin. (Foto: August Messerschmidt Søgaard)
  • Alle pingvinerne i Odense Zoo har armbånd på deres luffer i forskellige farver. Derfor hedder Olde også Gul-lilla. (Foto: August Messerschmidt Søgaard)
1 / 3

Olde er ikke længere vandtæt

Man kan godt se, at Olde er over dobbelt så gammel, som æselpingviner i fangenskab normalt bliver.

Hun sakker bagud, når hun forsøger at følge med resten af flokken. Hun har fået grå stær, mangler halefjer og fødderne er så skæve, at de går ind over hinanden.

Fjerdragten er også blevet så slidt, at den ikke længere er vandtæt.

Alligevel mener dyrepasser Sandie Munck, at Olde nyder sin alderdom.

- Hun bliver plejet godt, og hun får lov til at passe sig selv, hygge og gå rundt i anlægget, siger Sandie Munck.

Hun har passet Olde de seneste 15 år og har derfor også et særligt forhold til den gamle fugl.

- Hun minder mig faktisk om min mormor. Sådan en lille, kærlig, men viljefast dame, der bare holder ved. Hun er en af de pingviner, der lige betyder lidt ekstra, siger Sandie Munck.

I dag bliver Olde fejret med et bad og ekstra store sild.

Facebook
Twitter