Mona får specialbehandling mod kræft: 'På mig har det virket, så vi kan slet ikke få armene ned'

Flere kræftpatienter skal have skræddersyet behandlingsforløb.

63-årige Mona Winther har i et halvt år fået special behandling mod sin lungekræft, og det har hun haft stor, gavnlig effekt af. (Foto: (privatfoto))

En kræftbehandling, der er skræddersyet 100 procent til den enkelte patient.

Det er målet med en ny eksperimentel enhed på Odense Universitetshospital, OUH, med navnet 'Klinik for Præcisionsmedicin'.

Klinikken skal tage sig af de kræftpatienter, der har været igennem en standardbehandling uden positive resultater.

På den nye klinik kan man ved hjælp af dna-analyse vurdere, om der er mulighed for en eksperimentel behandling til kræftsyge patienter.

Mona bliver specialbehandlet

Det type specialbehandling kan man allerede få foretaget på blandt andet Rigshospitalets forskningsenhed 'Fase 1 Enhed' i København.

Her bliver 63-årige Mona Winther i øjeblikket behandlet.

Hun er uhelbredeligt syg med lungekræft, og hun har tidligere været igennem et kemoforløb med slemme bivirkninger til følge.

- Ét er, at man har kræftsygdommen i sig selv - det er jo en stor belastning. Men så også kemobehandlingen, hvor du går med kvalme altid faktisk og opkast og nervesmerter. Det er invaliderende, fortæller Mona Winther.

Men specialbehandlingen på Rigshospitalets forskningsenhed har hjulpet hende meget igennem et halvt år.

- På mig har det virket, så vi kan slet ikke få armene ned. Én af mine kræftknuder er på fire behandlinger gået fra 1,7 til 1,0 centimeter. En kræftcelle er simpelthen forsvundet, og alle de andre er blevet mindre. Mine ribben var også begyndt at smuldre og blive grå, men man kan se på scanningerne, at de er begyndt at blive hvide igen, fortæller hun.

Ud over at behandlingen har hjulpet på kræftsygdommen, har den styrket hende psykisk og givet hende livskvaliteten tilbage.

- Det er helt vildt, hvad den behandling har gjort for mig på så kort tid, siger Mona Winther.

Forskningsenhed kan skabe gennembrud

Når patienter deltager i gen-test og de efterfølgende specialdesignede behandlinger, kan det også give noget helt særligt til forskningen.

- Det er jo via den vej, at man engang imellem finder noget nyt medicin eller et gennembrud, som kan komme til at betyde noget og gøre en forskel for kræftpatienterne, siger cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman.

Det er en ny måde at bruge eksisterende medicin på, forklarer han.

- Hvis vi tager en stor kræftgruppe - eksempelvis lungekræft - kan man finde en lillebitte undergruppe, hvor man pludselig kan se, at lige præcis denne her patient har faktisk en kræfttype, hvor noget man plejer at bruge til brystkræft, kan være en mulighed, siger han.

Der er bevilget 5,3 milliarder kroner årligt til den ny enhed på Odense Universitetshospital. Regionsrådet i Region Syddanmark forventes at vedtage budgettet for den nye klinik på næste Regionsmøde d. 29. april. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En fremtidssikret løsning

Region Syddanmark vil bevilge 5,3 millioner kroner årligt til den nye enhed på Odense Universitetshospital.

Og det er helt logisk, at man afsætter penge til en enhed, der arbejder med de specialiserede og individualiserede behandlinger, mener Poul Erik Svendsen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

- Al behandling går mod, at det bliver mere designet til den enkelte, og at det ikke er standardmedicin, man får. Vi er i det begyndende, men det er fremtidsmusik, det her, siger han og fortsætter.

- Jeg tror, det vil overraske, hvor hurtigt man kan designe tingene meget præcist til det enkelte individ. Og der skal vi også sørge for, at Odense Universitetshospital er helt fremme i skoene, siger formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul Erik Svendsen (S).

Regionsrådet i Region Syddanmark ventes at vedtage budgettet for den nye 'Klinik for præcisionsmedicin' på det kommende regionsmøde den 29. april 2019.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk