Motorvejsudvidelse og ny jernbane: 75 boligejere frygter dobbelt op på gener

Når to store byggeprojekter sættes i gang på Fyn, bliver det måske med to ekspropriationsprocesser for 75 ejendomsejere.

Benni Hofmann Hansen bor i Vissenbjerg, og vil blive berørt af både jernbanebyggeriet og udvidelsen af det tredje spor på den Fynske Motorvej. (Foto: Christina Vibe Jensen - DR Fyn)

- Vi bestræber os på, at I kun skal eksproprieres én gang.

Sådan er Vejdirektoratets melding til de 75 grundejere, der berøres af både udvidelsen af den Fynske Motorvej mellem Nørre Aaby og Odense V, og den nye jernbane der skal bygges over Vestfyn.

Det fremgår af et svar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) til Folketingets transport-, bygnings- og boligudvalg.

Folketingsmedlem Julie Skovsby (S) har bedt ministeren forholde sig til sagen. Hun synes ikke, at de 75 grundejere kan være tjent med måske at skulle igennem to forløb med ekspropriation, hvis ikke byggeriet fra politisk side planlægges anerledes.

- At sige, at man måske skal igennem to forløb, synes jeg faktisk, er uansvarligt, og jeg synes også, at det er urimeligt, siger Julie Skovsby.

Hvad betyder ekspropriation?

Ekspropriation betyder tvungen afståelse (afgivelse) af ejendomsret.

En ekspropriation omfatter typisk:

• At man skal afstå areal eller bygninger

• At ens ejendom bliver pålagt begrænsninger (servitutter)

Hvis et byggeri eller anlæg er af almen interesse for landets borgere, har det offentlige ret til at ekspropriere den jord, der skal bruges til arbejdet. Grundejeren, der bliver eksproprieret, har ret til erstatning.

Hun håber, at transportministeren vil tænke sig om en ekstra gang, inden der tages en endelig beslutning om planlægningen af byggerierne.

- Det her handler om nogle helt konkrete mennesker og deres familier og deres liv, så derfor håber jeg, at Ole Birk Olesen tænker, at der skal tages en beslutning om, at det kun er ét forløb, de skal igennem, siger hun.

Benni Hofmann Hansen er en af de borgere, som både vil blive ramt af udvidelsen af motorvejen og den nye jernbane. Særligt jernbanebyggeriet kommer som en overraskelse for ham og hans familie.

- Et tredje spor havde vi tænkt nok ville komme, men en jernbane oveni var ikke lige det, vi havde forventet, da vi købte huset, fortæller Benni Hofmann Hansen.

Han bor i Vissenbjerg og vil under byggeprojekterne blandt andet få længere til arbejde, når vejene skal graves op. Derfor har han et håb for byggeprojekterne, når de igangsættes.

- Når de går i gang, så få det hele lavet på én gang, så man ikke skal gøre det af to gange, og så kan man samtidig spare de penge, der er at spare, mener han.

Det er Vejdirektoratet, der har lavet opgørelsen over antallet af berørte ejendomme. Direktoratet skriver, at man vil tilstræbe, at de 75 ejere kun skal igennem én proces.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.