Naboer til kommende jernbane på Fyn: Hele vores formue ryger her

Et milliontab. Det er, hvad naboerne til den kommende jernbane på Vestfyn står over for.

Torben Nødskouv på sin gårdsplads. Det er på marken i baggrunden,at den nye jernbane kommer til at gå. (Foto: Christina Vibe Jensen - DR Fyn)

Der ikke mange smil at spore hos naboerne til den fremtidige jernbane på Vestfyn. Deres huse er nemlig faldet markant i værdi, siden et flertal udenom regeringen tilbage i september valgte en nordlig løsning til en kommende jernbane.

En bane, der bliver bygget 80 meter fra deres bopæl.

For Torben Nødskouv betyder det et milliontab, når jernbanen kommer til at køre på marken ved siden af.

Fakta om jernbanen

Jernbanen skulle efter planen være klar i 2026 og bliver en 35 kilometer lang højhastighedsbane, der forventes at koste 4,5 mia. kroner.

Han har fået afslag på ekspropriering af sin ejendom, og kompensation for tabet på huset kan først søges et år efter, banen står færdig. En kompensation, som ikke kommer i nærheden af det tabte.

- Vi skal faktisk til at starte forfra med at spare op til vores alderdom. Når staten går ind og lægger en jernbane her, så burde de også kompensere de folk, der bliver berørt af det, siger han.

For fem år siden ville familien Nødskouv ellers sælge huset, og fik det derfor vurderet ved en mægler. Men to uger efter de første købere havde meldt deres interesse, kom nyheden om den nye jernbane - og siden har familien følt sig holdt hen.

- Vi har hele tiden fået nye deadlines for, hvornår afgørelsen skulle komme. Så vi har bare ventet og ventet. Men nu er afgørelsen så endelig kommet, hvilket betyder, at vi kun kan sælge huset for 995.000 kroner. Vi har altså tabt 1,3 millioner kroner, så det er hele vores formue, der ryger her, siger han.

Bekymringer for fremtiden

Hos nabo Inge og Bjarne Andersen er udgangspunktet ikke bedre end hos Torben Nødskouv. Inge har boet her i 65 år - sammen har de boet her 45 år. De er bange for, at de ikke har penge nok til deres alderdom, fordi huset mister meget værdi på grund af banen. Derfor frygter de, hvad fremtiden bringer.

- Vi kan ikke få den værdi for huset, når vi skal her fra. Vi kan ikke købe et andet sted for det halve, og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor vi står og skal betale for den jernbane, siger Inge Andersen.

Inge og Bjarne Andersen i deres gårdsplads. På marken bagved skal den nye jernbane gå. (Foto: Christina Vibe Jensen - DR Fyn)

Transportministeriet skriver i en mail til DR Fyn, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) ikke kan forholde sig til den konkrete sag.

Til gengæld vil transportordfører for SF Karsten Hønge have klarlagt sagen. Han har derfor bedt transportministeren redegøre for, hvad de konkrete regler for borgerne i området er, så alle får en fair behandling.

- Når vi har råd til at bygge en jernbane til 4,5 milliarder, så har vi så sandelig også råd til at behandle folk på Vestfyn ordentligt, siger han.

Også DF’s transportordfører Kim Christiansen vil tage problemet op med ministeren, for at sikre sig at de nuværende regler fungerer optimalt.

- Vi har jo netop afsat penge, for at undgå at folk bliver stavnsbundet på grund af jernbanen, lyder det fra ham.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.