Nattillæg koster kassen: Nu gør Jolanta rent, mens børn trasker ind med beskidte støvler

Flere kommuner indfører rengøring af børnehaver og vuggestuer i dagtimerne for at spare penge.

Jolanta Plum synes, at det er dejligt, at det summer af liv, når hun gør rent i børnehaven Valhalla Børnehus. Det er bedre end at gøre rent om aftenen og natten, mener hun.

Det er stilhed før stormen, når rengøringsassistent Jolanta Plum finder sin vogn frem med klude, gulvmobbe og toiletrens.

Det er tidlig morgen, og hun har en time til at gøre det første lokale klar, så børn og pædagoger har mindst én skinnede ren stue, når Valhalla Børnehus i Nyborg åbner.

Resten af morgenen fortsætter Jolanta Plum med at skrubbe gulve i de tilstødende lokaler.

For hende gør det ikke så meget, at børnene måske vader ind med beskidte støvler, kort efter gulvet er gjort rent.

- Jeg kan godt lide, at der er børn i nærheden, siger Jolanta Plum.

Hun synes, det er rart, at det summer af liv i stedet for at støvsuge i forladte lokaler efter lukketid.

Kommunerne sparer nattillægget

Flere rengøringsassistenter skal skifte natarbejdet i tomme børnehaver og vuggestuer ud med rengøring, når der er børn og liv i institutionen.

Modellen hedder 'synlig rengøring'. Det er en model, flere kommuner i de senere år er gået over til. Senest har Odense Kommune besluttet at bruge synlig rengøring fra august i samtlige institutioner.

Det skal både spare kommunen en million kroner årligt, når de ikke længere skal betale nattillæg, og sikre, at rengøringsassistenter slipper for natarbejde.

Fra august skal der gøres rent i tidsrummet mellem klokken 6 og klokken 17.

Frygter mere sygdom hos børn og ansatte

Men planen giver panderykker hos daglig pædagogisk leder i Børnehuset Louisegården Lotte Slott Jensen.

- Jeg kan godt være bekymret for, om vi så kan bibeholde den kvalitet, vi har i rengøringen i dag, siger hun.

Hun er helt med på, at rengøringsassistenten kan få et mere harmonisk familieliv, når de ikke længere skal gøre rent i nattens mulm og mørke. Men hun er bekymret for, at den synlige rengøring resulterer i feber og fravær.

- Vi vil gerne have en daginstitution med en vis grad af renlighed, så vi mindsker sygdomme og sygefravær både blandt børn og medarbejdere.

Anderledes rolig er kontorchef i Bygningsdrift i Odense Kommune Kenneth Lindskov Andersen. Han kan se mange fordele i synlig rengøring. Blandt andet at rengøringsassistenterne og det pædagogiske personale bliver bedre til at tale sammen.

- Vi vil gerne have vores medarbejdere til at være en del af det hus, som de gør rent i. Så det ikke bare er en eller anden robot, der kommer og gør rent, men et menneske, der har et liv.

Der er et menneske bag støvsugeren

Erfaringer fra Nyborg, der har haft delvis synlig rengøring de seneste otte år, viser, at der også er et pædagogisk sigte med at lade rengøringsassistenterne gøre rent, mens børnene er der, fortæller daglig leder Tina Nielsen fra Valhalla Børnehus i Nyborg.

- Vi viser, at der er et menneske bag, at vi får gjort rent. Det får alle til at tage mere hensyn. Man er ikke bare ligeglad med, hvor man smider sine ting.

Det oplever rengøringsassistenten Sabina Berberovic, der gør rent i Nordre Børnehave i Tønder, også.

- For mig er det meget vigtigt, at de ved, hvem jeg er. At de kender mig som person og ikke kun som rengøringsassistent. For når man kender personen, har man også mere respekt for personen.

3F, der organiserer rengøringsassistenterne, anbefaler, at flere går over til synlig rengøring, fordi de mener, at det forbedrer arbejdsmiljøet for rengøringsassistenterne.

Hos fagforeningen BUPL's lederforening er man mere skeptisk og anbefaler, at det bliver talt godt igennem og tilrettet de enkelte institutioners hverdag.