Naturby skal eksperimentere med måden at bo på: 'Vi har ekstremt travlt. Vi har brug for at komme meget højere op i gear'

Kommuner skal sætte fokus på klimamål, mener forsker.

Med et hus beliggende midt i skoven og samtidig i en oase med andre husejere, bliver naturbyen en ny måde at tænke bydel på. (Foto: EFFEKT // Grafik: Signe Heiredal)

Kunne du tænke dig at have en skov som din nærmeste nabo og bo i et hus, der er CO2-negativt?

Det bliver muligt i den kommende naturby i Middelfart Kommune.

- Vi har brug for - også i den måde vi bor på – at belaste klimaet mindst muligt, siger borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen (S).

Husene bliver placeret i cirkler med skov rundt om og fællesarealer i midten, som man kan se på illustrationerne. (Foto: EFFEKT)

Derfor bliver der plantet 1.200 nye træer og samtidig bygget cirka 220 bæredygtige huse på et tidligere landbrugsareal.

Den fremtidige naturby skal også have sit eget lille økosystem.

- Vi er nødt til at eksperimentere med måden, vi bor på, hvis vi skal nå i mål med klimaambitionerne som kommune og land, mener Johannes Lundfryd Jensen.

- I dag bruger vi omkring 40 procent af vores energi i alt som samfund på at opvarme vores huse. Det skal vi have vendt om, så vi bruger vores huse som lagringsstationer eller batterier for varme og energi, siger han.

Græsset skal gro vildt

Et af de steder, hvor man allerede er flyttet lidt tættere på naturen, er tre kilometer uden for Horsens, hvor Lone Andersen og Gert Frederiksen bor i et nyt boligkvarter med specielle naturregler.

- Vi skal ikke lave blomsterbede og hække. Vi skal bare lade naturen komme ind til os, fortæller Lone Andersen.

Det var både udsigten og den vilde natur, som tiltrak ægteparret, der flyttede ind i maj, men også at græsset faktisk slet ikke må blive slået i området.

- Det var også det, vi synes, var attraktivt; det høje græs, og at man prøvede at bibeholde naturen, siger Gert Fredriksen.

Lone Andersen og Gert Frederiksen bor i et boligkvarter lidt uden for Horsens, hvor den vilde natur er i højsædet. (Foto: Thea Bjørn // Signe Heiredal)

Træer bliver plantet i efteråret

I Middelfart Kommune skal den vilde natur også for alvor i fokus, og direktør for Teknik og Miljø, Thorbjørn Sørensen, glæder sig til at se naturbyen tage form.

- Det er rigtig spændende at få lov til at lave et projekt, hvor barren er hævet så højt her, siger han.

Direktør for teknik og miljø i Middelfart Kommune, Thorbjørn Sørensen, er spændt på at se naturbyen vokse op. (Foto: Thea Bjørn // Grafik: Signe Heiredal)

Kommunen har arbejdet på projektet siden 2016, og til efteråret begynder de at plante de første træer på de 13 hektar jord, som de har købt til naturbyen. Skoven kommer til at danne rammen om de bæredygtige boliger.

- Normalt har man græsplæner, men det bliver til fælles grønne områder, hvor der bliver plantet træer og buske, så man kan plukke bær og frugter. På den måde bliver der også mere biodiversitet i området, fortæller Thorbjørn Sørensen.

Her kan man se en minimodel af naturbyen. (Foto: Thea Bjørn - DR // Grafik: Signe Heiredal)

Husene bliver ikke lagt på rækker, som vi kender det, men bliver placeret i cirkler.

- Man bygger i klynger, så det lægger op til fællesskab. Vi tænker, at det er et samlingssted, for eksempel er nogle af bygningerne med grøntsagshaver, siger Thorbjørn Sørensen.

Godt pilotprojekt, men der skal mere til

Det er vigtigt, at kommunerne tager ansvar for klimamålene med større, klimavenlige byggerier, mener borgmesteren i Middelfart Kommune.

- Vi kender det fra enkeltbygninger med CO2-neutrale huse, men vi har ikke set det før i en hel bydel, men det får vi mulighed for her, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Midt i naturbyen vil der være spirende grøntsager til fælles brug. (Foto: EFFEKT // Middelfart Kommune)

Birgitte Hoffmann, lektor ved Aalborg Universitet i København og forsker i omstillingsdynamikker, ser naturbyen i Middelfart som et innovativt projekt.

- Jeg synes, det er et ret spændende eksempel, som både i Danmark og internationalt kan være med til at sætte fokus på, hvordan vi kan bo og bygge, siger hun.

Men det kræver projekter i langt større skala end naturbyen, hvis det skal kunne ses på klimaregnskabet, mener hun.

- Helt snævert set batter det ikke noget med 200 boliger i forhold til det enorme CO2-udslip, vi har, men som et pilotprojekt, der viser, hvordan man kan gøre ting anderledes, har det rigtig stor værdi.

Kommunerne driver den grønne omstilling

Både i Danmark og internationalt er det i meget høj grad kommunerne eller byerne, der driver den grønne omstilling, mener Birgitte Hoffmann.

- Det er dem, som tager initiativerne, og som realiserer det, og det er i meget høj grad kommunerne, der gennem et langt sejt træk har været visionære på det her område. De internationale organisationer især FN og nationalstaterne har meget svært ved at skabe nogle rammer for den bæredygtige omstilling, fortæller hun.

Derfor er det altafgørende, at kommuner tænker bæredygtigt og sætter en dagsorden - også fremadrettet. Og det er mange kommuner allerede i gang med, forklarer Birgitte Hoffmann.

- Det er ekstremt vigtigt, at kommunerne driver den her omstilling. Det er i virkeligheden små kommuner, som sætter internationale dagsordener som for eksempel Middelfart, Samsø, Egedal og Albertslund.

Men der er et stykke vej endnu, før vi er i nærheden af at nå klimamålene, mener Birgitte Hoffmann.

- Vi har ekstremt travlt. Vi har brug for at komme meget højere op i gear, siger hun.

Stor interesse for projektet

Projektet med naturbyen i Middelfart vækker stor opsigt både nationalt og internationalt.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) håber, at andre vil kopiere idéen om en naturby. (Foto: Thea Bjørn // Grafik: Signe Heiredal)

- Vi har allerede fået henvendelser fra mange borgere, som er meget interesseret i at bo på den her måde. Der har været en enorm interesse fra borgere og investorer, og så er det jo også udstillet på hovedudstillingen på Biennalen i Venedig, siger borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen.

Der er endnu ikke fundet investorer til naturbyen, og husene er heller ikke sat til salg endnu, men han er optimistisk.

- Jeg tror, der er en søgen i tiden efter nye boformer, mere fællesskab, mere bæredygtighed og mere natur, og det opfylder vi med naturbyen.

Naturbyen i Middelfart vil efter planen være realiseret om tre-fire år.

Facebook
Twitter