Har du ondt i krop og sind, så tag ud i naturen og bliv rask.
Det er opskriften på rehabiliteringstilbuddet 'Projekt Vildmand', som siden 2014 har hjulpet mænd i Svendborg Kommune, der har været ramt af en livskrise eller sygdom.
Vildmandsprojektet er nu blevet evalueret efter fem år, og konklusionen er, at det er godt for en bred pallette af fysiske og psykiske sygdomme.
- Det, vi kan dokumentere nu, er, at naturen er et af de stærkeste våben, redskaber eller medicin til at behandle stress, angst og depression. Men også til at komme sig efter fysiske sygdomme som hjertekarsygdomme, kræft og diabetes, fortæller forsker i naturterapi ved Syddansk Universitet Simon Høegmark.
Fra efteråret udvides tilbuddet til også at omfatte kvinder, hvor projektet får navnet 'Rodfæste'.
- Vi havde fået rigtig mange klager fra kvinder over, at de ikke havde samme tilbud, som vi havde lavet til vildmændene, siger Simon Høegmark.
Christina Olrik skal være facilitator på kvindernes kursus, og hun håber på, at det kan give kvinderne nye redskaber til at håndtere hverdagens udfordringer.
- At de får mere rodfæste, og dermed balance, og at de bliver stærke til at navigere i deres eget liv, fortæller hun.
Rodfæste er for alle kvinder - også de raske - og fungerer forebyggende blandt andet ved hjælp af sanse-, trænings- og fællesskabsøvelser i naturen, der er med til at gøre krop og psyke stærkere.
Tilbage til urinstinkterne
Det er foreningen Vinatur, som står bag projekterne, og målet er, at der skal kunne udskrives recepter på natur, når man er ved lægen.
Det handler om at tage fat i urinstinkterne og åbne for sanserne, fortæller naturforsker, Simon Høegmark.
- Lugtesansen er en af de stærkeste sanser, vi har. Og følesansen: at sanse naturen og føle og mærke barken på træerne. Og høresansen: at høre fuglene og høre, om der kommer fjender. Det er sådan noget, vi render rundt og arbejder med, når vi skal føle os trygge, fortæller han og fortsætter:
- Vi er en del af naturen, og vi er en del af noget større. Bare dén fornemmelse er med til, at vi bliver helet, hvis vi har været udsat for en krise.
Kurserne foregår ude i naturen, og et af de bedste steder til at få os til at føle os trygge er nemlig i skoven, forklarer Simon Høegmark.
- Det handler om at give slip. Selv den største træmand, den største stålmand giver slip på et tidspunkt i løbet af anden eller tredje gang, vi er ude, og så ér han bare.
Knud blev hjulpet efter hjertestop
Knud Fruelund er en af dem, der har deltaget i 'Projekt Vildmand' efter et hjertestop. Han blev tilbudt at være med i projektet, da han var til genoptræning på sygehuset.
- Det tiltalte mig, at vi mænd kunne få vores eget frirum, så jeg sagde ja tak og gik med på det, fortæller Knud Fruelund.
Kort efter hans eget forløb blev han formand for foreningen Vinatur, fordi han havde lyst til at hjælpe andre med at få samme naturoplevelse.
- Noget af det, der binder os sammen, er, at vi er syge eller har været syge, men vi taler ikke om sygdommen. Vi kommer ud i naturen, og vi oplever den ro, der falder over os, når vi kommer ud. Det er den mest positive effekt, det har haft på mig, siger han.
Den 26. september udbydes det første Rodfæste-kursus for kvinder.