Nu åbner den første nye nærpolitistation: 'Jeg tror, det kan holde nogle banditter på afstand'

En ny nærpolitistation i Assens bliver indviet i dag. Det er én af 20 nye nærpolitistationer i Danmark.

Marianne Jørgensen er butiksassistent hos Assens Bageri. Hun mener, at den nye nærpolitistation vil give mere tryghed. Især når hun står alene i bagerbutikken. (Foto: Anne Mette Thrane © DR)

Seks nye betjente skal fremover sikre mere tryghed for borgerne i Assens Kommune. Det er den første af i alt 20 nye politistationer, som skal åbne rundt om i hele landet.

Og udsigten til flere betjente giver grund til stor begejstring i den vestfynske kommune.

Anne Damm bor i Assens, og hun ser frem til at se de seks nye betjente i gadebilledet. (Foto: Anne Mette Thrane © DR)

- Det bliver det bedste, der er sket i lange tider, og det bliver dejligt at få ordensmagten tilbage, siger Anne Damm, der har sin daglige gang i Assens.

Et synligt politi og tryghed i lokalområdet er et af omdrejningspunkterne i aftalen om mere nærpoliti. I Assens skal nærpolitistationen ledes af politikommissær Bjarne Puggaard.

Han mener, at betjentenes øgede lokalkendskab vil komme området til gavn, og han giver et eksempel, hvor betjente tidligere har opklaret et røveri – netop fordi de havde lokalkendskab og ud fra vidneudsagn kunne udpege gerningsmanden.

- Han blev taget samme dag, og derfor undgår man, at man skal løbe rigtig meget for at finde ham. Derfor tror jeg, det vil spare os tid på den lange bane, siger Bjarne Puggaard.

Justistminister Nick Hækkerup (S) var onsdag forbi Assens for klippe den røde snor den nye nærpolitistation. Han forklarer, at de nye stationers vigtigste opgave er at skabe mere tryghed.

- Folk skal kunne komme herned, men det skal også være sådan, at vores politifolk kan være ude og samarbejde med for eksempel skoler og boligforeninger. Hvis der bliver lavet hærvæk, skal de have næsen for, hvor de skal banke på og spørge, undskyld gutter, hvor var I henne i går, forklarer ministeren.

Ifølge ministeren har man placeret de 20 nye nærstationer efter især to parametre. Dels hvilke byer der har langt til nærmeste politistation samt i områder, hvor der er meget kriminalitet.

- Det kan supplere det vi gør i forvejen, så borgere i Assens og andre steder oplever, at politiet er mere til stede, og at man igen oplever den lokale betjent, siger Nick Hækkerup.

Butikker håber på mere tryghed

Blandt både borgere og butiksindehavere er der store forventninger til de nye betjente.

Marianne Jørgensen er butiksassistent i Assens Bageri, hvor hun nogle gange er alene i butikken. Derfor mener hun, det giver mere tryghed, når der kommer flere betjente.

- Vi har godt nok kameraovervågning i butikken, men jeg tror, det kan holde nogle banditter på afstand, når politiet er mere synlige i det daglige bybillede, siger Marianne Jørgensen.

Jeanette Larsen har tidligere oplevet tyveri i sin guldsmedebutik, og hun forventer at politiet vil kunne være der hurtigere, hvis der igen kommer ubudne gæster. (Foto: Anne Mette Thrane © DR)

For indehaveren af guldsmeden Fru Larsen, Jeanette Larsen, gør det en forskel, at politiet kan fremme på kort tid.

- Så har man ikke opgivet at ringe til dem på forhånd, fordi der er langt fra Odense til Assens. Så den korte vej betyder meget, siger Jeanette Larsen.

Hun har tidligere stukket i løb efter nogle tyveknægte i hendes butik, og det forventer hun stadig kan blive nødvendigt.

- Politiet står jo ikke lige rundt om hjørnet, så jeg vil stadig løbe efter tyvene. Men nu tør jeg godt tage dem med tilbage og vente, for så ved jeg, at politiet er her inden for kort tid, siger hun.

Henrik Larsen har oplevet tyveri fra sin tøjbutik, og der ville han gerne have haft politiet tættere på. (Foto: Anne Mette Thrane © DR)

Kollegerne hos Tøjeksperten har også oplevet, at der er blevet stjålet tøj både fra gaden og inde i butikken. Derfor har Henrik Jensen et simpelt ønske:

- Jeg håber, mine gadevarer kan få lov til at være i fred, så jeg kan få lov til at have en fornuftig forretning, siger butiksindehaveren.

Han her nemlig en forventning om, at betjente, som både kender de lokale forhold og lokale tyveknægte, vil kunne sætte en stopper for noget af tyveriet.

- Tyvene er hurtigt ude af byen igen, og der er ikke stor chance for, de bliver fanget, hvis først politiet skal komme fra Odense, siger han.

Vil gøre forskel for den oplevede tryghed

I slutningen af 2020 blev det besluttet i en flerårig aftale mellem politiet og anklagemyndigheden, at der skal oprettes 20 nye nærpolitistationer rundt om i landet, som skal bemandes med mindst fem betjente.

Stationerne vil have åbent 15 timer om ugen og er en del af den politiaftale, som regeringen indgik med SF, De Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative og Nye Borgerlige.

I åbningstiden vil borgere kunne komme i kontakt med politiet, anmelde ting og aflevere hittegods, mens betjenten også skal lave sagsbehandling.

Uden for åbningstiden skal de lokale betjente være et supplement til beredskabet og hjælpe med efterforskning ved for eksempel indbrud og tyveri.

Lokalbetjentene får også en central opgave med forebyggende arbejde i forhold til børn og unge. De skal holde et vågent øjne med risikoadfærd relateret til vold, narko, hærværk og mulig rekruttering til bander.

Her kommer de 20 nye nærpolitistationer til at ligge

Assens Kommune stikker ikke ud i statistikken med meget kriminalitet. Alligevel gør det en forskel, mener borgmesteren i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V).

- Det betyder noget for den oplevede tryghed, og at borgerne føler, at politiet vil ens lokalegn og dens befolkning, siger Søren Steen Andersen.

Politidirektør i Fyns Politi, Arne Gram, er enig og mener, at aftalen om mere nærpoliti kommer til at gøre en forskel og gøre politiet mere synligt.

- Det gør os i stand til at åbne døren ind til butikkene og spørge om alt er vel – også selv om der ikke er nogen konkret grund til det, eller vi er blevet kaldt på. Det kan også give os nogle fifs til lokalkendskabet, så det er win-win begge veje, siger politidirektøren.

Derfor er han også tilfreds med, at der fra politisk hold er prioriteret mere lokalpoliti landet over.

- Jeg tror, det bliver en rigtig fin oplevelse, og jeg synes, det er en rigtig politisk beslutning, der er truffet med de nye politienheder, siger han.

Opdateret med kommentar fra Nick Hækkerup klokken 14.52

  • Det er fem år siden politistationen blev lukket i Assens. Nu byder de en ny nærpolitistation velkommen tilbage med kage. (Foto: Signe Wolthers © DR)
  • Borgmester Søren Steen Andersen glæder sig over, at der igen er nærpolitistation i Assens. (Foto: Signe Wolthers © DR)
  • Den nye nærpolitistation kommer til at ligge i en del af rådhusbygningen i Assens. (Foto: Anne Mette Thrane © DR)
  • Justitsminister Nick Hækkerup kom onsdag til Assens for at klippe den røde snor til den nye nærpolitistation. (Foto: Signe Wolthers © DR)
1 / 4
Facebook
Twitter