Nu forstår ukrainske Alena sin chef: Snakken i svinestalden er pludselig blevet dansk

Nyt sprogkursus tager udgangspunkt i stalden og foderskovlen, når udenlandske landbrugsmedarbejdere skal lære dansk.

Alena Khartencko får hjælp af Nicklas Jepsen til at forstå og bruge det danske sprog. Han er svinekonsulent i Centrovice og underviser 15-18 udenlandske landbrugsmedarbejdere. (Foto: © Charlotte Flyvbjerg - DR Fyn)

I en svinestald i det nordlige Odense kæmper de nyfødte smågrise om at få plads til at die hos deres mor.

Ukrainske Alena Khartencko løfter den ene smågris op. Ved siden af hende står Nicklas Jepsen, som gentager danske gloser til hende.

Hun har længe haft styr på grisene, men sproget har drillet i alle de år, hun har arbejdet i Danmark. Men efter hun er startet på kurset ”Dansk på staldgangen”, er snakken i stalden forvandlet til dansk, og drømmen om et liv i norden er pludselig inden for rækkevidde.

Hør radioreportagen fra grisestalden:

0:00

Det er den fynske landbrugsrådgivning Centrovice, som har sat en kvægrådgiver og en svinekonsulent til at lave et kursus for udenlandsk arbejdskraft i landbruget.

- Jeg synes, det danske sprogkursus er godt og spændende for mig, forklarer Alena Khartencko.

Håbet er, at det kan være med til at fastholde dem i et erhverv, der skriger på arbejdskraft. Samtidig kan det være med til at minimere fejl på grund af dårlig kommunikation.

Snakken mellem landmand Per Brems Jensen og Alena Khartencko er skiftet fra engelsk til dansk. (Foto: © Charlotte Flyvbjerg - DR Fyn)

Hendes arbejdsgiver landmand Per Brems Jensen ser store muligheder i kurset.

- Det er tydeligt at mærke på hende, at jo mere selvsikker hun bliver på de danske ord, jo mere snakker hun det også, fortæller Per Brems Jensen. Han oplever, at hun er blevet endnu mere motiveret for at nå sin drøm om en fremtid i Danmark.

- Hun får et bedre indblik i den danske kultur og har en bedre chance for at komme videre til at blive integreret, forklarer han.