Ny aftale om proformaægteskaber: Borgmester havde håbet på større tillid fra regeringen

På Ærø frygter borgmesteren, at den nye aftale vil blive dyrt for øens bryllupseventyr.

Alle partier, minus Dansk Folkeparti, har indgået en aftale, der skal forbyde proformaægteskaber. På Ærø er borgmesteren utilfreds med måden, hvorpå den skal eksekveres.

- Det er en rigtig dårlig dag, selvom solen skinner.

Sådan siger Ærøs borgmester Ole Wej Pedersen (S).

Årsagen er, at alle partier i Folketinget, minus Dansk Folkeparti, har indgået en aftale, der har til formål at forbyde proformaægteskaber. Aftalen skal forhindre folk i at skaffe sig ophold i et EU-land gennem et ægteskab.

På Ærø frygter man, at det vil sætte en stopper for de mange bryllupper, der bliver holdt på øen.

- Jeg er enig i, at man skal lave loven om, så man kan forhindre proformaægteskaber. Men jeg er meget uenig i måden, som man gør det på, siger Ole Wej Petersen.

Bureaukratisk løsning

Aftalen betyder blandt andet, at der oprettes en specialiseret enhed i Rigspolitiet, der skal kontrollere de udenlandske par, hvor begge parter ikke er danske statsborgere og ikke har ret til tidsubegrænset ophold i Danmark. Det oplyser Børne- og Socialministeriet.

En opgave, der hidtil har ligget hos de enkelte kommuner. Derfor kalder Ole Wej Petersen det nye tiltag for "bureaukratisk".

- Jeg forstår slet ikke den mistillid til kommunerne om at overholde landets love, siger Ærøs Borgmester og fortsætter:

- Der kunne man starte med give kommunerne nogle værktøjer, så de kan kontrollere papirerne bedre, end man kan nu og afvise proformaægteskaberne.

Frygter fyringer

Ærø er igennem de seneste år blevet en populær destination til bryllupper. I 2017 lod omkring 4600 par sig vie på øen i det sydfynske øhav.

En af dem, der har gjort det muligt for de mange folk at blive viet er Louise Badino Moloney. Hun er direktør i Danish Island Wedding, og hun ser heller ikke positivt på ændringerne.

- Vi frygter, at sagsbehandlingen kommer til at tage meget længere tid. Så vi er bange for, at den viden, der ligger hos kommunerne bliver fjernet fra øen, så det kommer til at tage længere tid. Det vil muligvis betyde, at vi kommer til at miste kunder, fortæller hun.

Hun understreger, at hun er enig med regeringen i, at der skal sættes en stopper for proformaægteskaberne. Men hun frygter, at aftalen kan få stor betydning for øen.

- Det kan klart komme til at betyde, at restauranter og hoteller ikke vil kunne have åbent hele tiden, siger hun.

En bekymring, som bliver delt af borgmester Ole Wej Petersen.

- Det her vil sige, at det eventyr der var omkring bryllupper, der var på øen, det ikke vil eksistere i fremtiden. Derfor går vores bekymring nu på, hvor mange af vores medarbejdere, vi skal afskedige, så vi kan få økonomien til at passe.

Hvis bryllupsindustrien falder fra hinanden, vil det ifølge Ærs borgmester betyde, at øen mister en årlig omsætning på omkring 30-50 millioner kr.

- For vores samfund har det rigtig stor betydning. Det vil gå ud over hoteller, restauranter og færger, som har overlevet på, at vi har de her bryllupper året rundt, siger han.

4.600 udenlandske par blev sidste år gift på Ærø. I 2006 var tallet 125.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk