Ny kemobehandling forlænger livet for kræftpatienter

Som det eneste hospital i Skandinavien behandler Odense Universitetshospital nu patienter med kræft i bughinden med en helt ny teknik.

49-årige Kim Magnussen fra Åbenrå er en af patienterne, der skal prøve den nye behandling. (Foto: Dr)

Der er håb for kræftpatienter med cancer i mavesæk, tyktarm eller æggestokke. Odense Universitetshospital tilbyder som det eneste hospital i Skandinavien en ny kemoterapi. Proceduren hedder PIPAC, og er kemoterapi gennem en kikkertoperation.

- Kemoen sprøjtes igennem et lille hul i maven ind i bughulen under højt tryk. Det forstøver i maven, og dermed får man effektiv kemoterapi i hele bughulen, siger Michael Bau Mortensen, professor, overlæge på kirurgisk Afd A.

49-årige Kim Magnussen fra Åbenrå er af patienterne, der skal prøve den nye behandling. Han er tidligere blevet opereret for kræft i mavesækken, men sygdommen har spredt sig til bughinden. Nu forsøger lægerne at bremse canceren med den nye metode.

- Heldigvis har jeg stort set ingen bivirkninger ved den nye behandling, siger Kim Magnussen.

Ud over en mere skånsom kemobehandling, er teknikken også livsforlængende:

- Hvis man har kræft i maven og i bughinden, vil den normale levetid være et halvt år. Med denne behandling kan det være 1,5 år, forklarer overlæge Michael Bau Mortensen.

PIPAC er udviklet i samarbejde med et tysk hospital, og indtil videre er behandlingen kun afprøvet på patienter, hvor kræften har spredt sig.

Men som de første i verden arbejder lægerne i Odense på en vaccine, der skal bruges i bughinden hos mennesker med kræft, for at forhindre at kræftcellerne spreder sig.

FacebookTwitter