Ny kemobehandling forlænger livet for kræftpatienter

Som det eneste hospital i Skandinavien behandler Odense Universitetshospital nu patienter med kræft i bughinden med en helt ny teknik.

49-årige Kim Magnussen fra Åbenrå er en af patienterne, der skal prøve den nye behandling. (Foto: Dr)

Der er håb for kræftpatienter med cancer i mavesæk, tyktarm eller æggestokke. Odense Universitetshospital tilbyder som det eneste hospital i Skandinavien en ny kemoterapi. Proceduren hedder PIPAC, og er kemoterapi gennem en kikkertoperation.

- Kemoen sprøjtes igennem et lille hul i maven ind i bughulen under højt tryk. Det forstøver i maven, og dermed får man effektiv kemoterapi i hele bughulen, siger Michael Bau Mortensen, professor, overlæge på kirurgisk Afd A.

49-årige Kim Magnussen fra Åbenrå er af patienterne, der skal prøve den nye behandling. Han er tidligere blevet opereret for kræft i mavesækken, men sygdommen har spredt sig til bughinden. Nu forsøger lægerne at bremse canceren med den nye metode.

- Heldigvis har jeg stort set ingen bivirkninger ved den nye behandling, siger Kim Magnussen.

Ud over en mere skånsom kemobehandling, er teknikken også livsforlængende:

- Hvis man har kræft i maven og i bughinden, vil den normale levetid være et halvt år. Med denne behandling kan det være 1,5 år, forklarer overlæge Michael Bau Mortensen.

PIPAC er udviklet i samarbejde med et tysk hospital, og indtil videre er behandlingen kun afprøvet på patienter, hvor kræften har spredt sig.

Men som de første i verden arbejder lægerne i Odense på en vaccine, der skal bruges i bughinden hos mennesker med kræft, for at forhindre at kræftcellerne spreder sig.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.