Ny lovpakke kan tvinge hestevæddeløbs-sporten i knæ

Hestevæddeløbssporten risikerer at blive hårdt ramt, hvis regeringens lovforslag om ændringer i fordelingen af tips- og lottomidlerne bliver vedtaget.

Det kan være slut med at spille på heste, på de danske hestevæddeløbsbaner. I regeringens nye lovpakke er forslaget om at ændre på fordelingen af tips- og lottomidler, og hvis det går igennem mister Hestevæddeløbsbranchen ca. 30 millioner kroner. (Foto: Jonas Guldberg)

Op mod 30 millioner kroner om året vil det komme til at koste hestevæddeløbsbanerne, hvis forslaget om ændring i fordeling af tips- og lottomidlerne vedtages. I anledning af Folketingets åbning i går, præsenterede regeringen en ny lovpakke, og i den er der blandt andet lagt op til færre penge til væddeløbsbranchen.

Fyens Væddeløbsbane har cirka 25 løbsdage om året. Der er tilknyttet omkring 190 trav- og galopheste og 25 mennesker er fuldtidsbeskæftiget på banen. Færre penge vil også betyder færre aktiviteter på, og omkring banen. Og dermed færre ansatte.

Vi er i knæ, siger direktøren for både Billund Trav og Fyens Væddeløbsbane. Lovforslaget kan få fatale konsekvenser for den danske væddeløbsbranche:

- Jeg synes det er frygtelig ærgerligt, det vil komme til at skade væddeløbssporten meget de kommende år. Og det vil betyde død for flere væddeløbsbaner indenfor de næste 4 år, siger Christian Hundebøll, direktør for Billund Trav og Fyens Væddeløbsbane.  

 

 

Lovforslaget behandles i begyndelsen af oktober

Politkerne på Christiansborg skal i løbet af de næste par uger behandle lovforslaget om ændring af tips- og lottomidlerne. Hvis det vedtages og hestevæddeløbssporten mister 30 millioner kroner betyder det at to baner i Danmark lukker og at de resterende må indsille sig på færre løb, og dermed kraftige besparelser.  

Cirka en trediedel af det økonomiske grundlag for væddeløbsbanerne forsvinder, hvis lovforslaget bliver vedtaget. Og det betyder at banerne i Nykøbing og Billund lukkes pr. 1. januar 2015.

Konsekvenser, som direktøren for Fyens Væddeløbsbane og Billund Trav Christian Hundebøll, forsøger at råbe op om, overfor politikerne:

- Flere politikere er ikke helt klar over de konsekvenser, som vedtagelsen af denne lov vil have, ikke blot for Fyens Væddeløbsbane, men for den danske hestevæddeløbssport generelt, vi tvinges helt i knæ, siger Christian Hundebøll.

 

Arbejdspladser forsvinder  

Hvis lovforslaget går igennem vil det betyde færre arbejdspladser i den danske væddeløbsbranche. For hver hestevæddeløbsbane der lukker forsvinder cirka 100 arbejdspladser. Der vil komme til at mangle beskæftigelse, ikke kun til de fuldtidsansatte på banerne, men også til hesteopdrættere, dyrlæger, smede og foderforhandlere. Vurderer branchen selv.

Hestevæddeløbsbranchen vil arbejde på at lovforslaget bortfalder eller ændres, så sporten i det mindste har mulighed for at finde alternative finanseringsmuligheder, siger direktøren for Billund Trav og Fyens Væddeløbsbane, Christian Hundebøll:

- Vi har brug for mere tid. Blandt andet for at se om vi kan finde en ny samarbejdspartner til at drive vores spil.