Ny ordning for whistleblowere får thumbs-up

En ny uafhængig dansk whistleblowerordning er på vej. God ide, lyder det fra tidligere whistleblower.

En ny uafhængig organisation vil hjælpe whistleblowere, der er stået frem med deres hemmelige viden, så de får bedre støtte til at klare presset. (© Colourbox)

Gennem tiderne har der været flere whistleblowere, der med deres insiderviden har afsløret ulovligheder, hemmeligheder og fordækte planer til offentligheden.

William Mark Felt, også kendt som 'Deep throat', er en af de mest berømte. Det var ham, der startede hele Watergate-skandalen i USA, som siden førte til præsidentens fald.

Siden har andre fulgt trop som journalisten Julian Assange med WikiLeaks og Edward Snowden med afsløringer om den amerikanske efterretningstjeneste NSA's ulovlige aflytninger.

Nu er der hjælp på vej til whistleblowere, der ønsker råd og støtte. En ny, uafhængig organisation skal være med til at hjælpe whistleblowere, når de er stået frem.

Tre tidligere whistleblowere står i spidsen for den nye hjælpeordning, der skal hjælpe med psykologisk rådgivning, retshjælp, kommunikation, hjælp til håndtering af journalister og medier samt finansiel hjælp.

 

Der er brug for hjælp

Tidligere whistleblower Anders Kærgaard er én af kræfterne bag den nye ordning. Han er kendt for at have lækket en video med beviser for danske soldaters overgreb mod civile under en operation i Irak.

Hjælpeordningen falder på et tørt sted, for der er brug for en uafhængig organisation, mener tidligere whistleblower, Dorthe Schmidt fra Nordfyn. Hun slog for en del år siden alarm i EU, da hun mente, der foregik korruption i EU's statistikorganisation, Eurostat:

- Principielt står man helt alene, når man beslutter sig for, at man vil fortælle om nogle uregelmæssigheder i et firma eller organisation. Derfor kunne det jo være meget godt, hvis man havde et organ, man kunne henvende sig til, siger Dorthe Schmidt.

Uafhængighed er nøgleordet

Men netop ordet uafhængig organisation er et afgørende element for, at organisationen får en værdi, mener Dorthe, Schmidt:

- Det er rigtig vigtigt, hvordan man får ordningen op at stå, for med den hjælp man vil yde, kan man nemt blive part i sagerne, siger Dorthe Schmidt.

Regeringen har nedsat et udvalg, der skal kigge på udfordringerne med whistleblowere ud fra et politisk synspunkt. Den nye ordning kommer til at fungere som et privat initiativ.

 

Facebook
Twitter