Ny tendens: Kvinder sætter karrieren på standby og går hjemme hos børnene

Kvindernes Internationale Kampdag har i år fået en ny tendens, der fører kvinderne "tilbage ved kødgryderne".

Louise Uhrskov Kammersgaard fra Langeland, som har valgt at hjemmepasse sin datter Klara på 15 måneder. (© Louise Uhrskov Kammersgaard)

Kvinderne skal væk fra kødgryderne og ud på arbejdsmarkedet!

Det har i flere år været en af de store kampe, som kvindeforkæmpere har stået for.

Men i år bærer den Internationale Kampdag præg af mange andre tendenser, fortæller Karen Hvidtfeldt, lektor i kulturstudier på Syddansk Universitet.

- På de sociale medier ser man bevægelser brede sig med fokus på hjemmelivet og omsorg for børnene. Man vil have mere tid som kvinde og mor, som man selv vil bestemme over.

En af dem, der har valgt at sætte karrieren på standby mens børnene er små, er Louise Uhrskov Kammersgaard fra Langeland. Hun hjemmepasser sin datter Klara på 15 måneder.

- Jeg tror for mange, at det er en rød klud i hovedet, fordi jeg går direkte tilbage til det, som vores bedstemødre kæmpede for i 1960'erne og 1970'erne, og mange tænker, at vi er jo tilbage ved kødgryderne derhjemme, siger Louise Uhrskov Kammersgaard.

For Louise Uhrskov Kammersgaard handler det at hjemmepasse sin datter om at skabe de bedste rammer for datteren. Og med referencer til flere udviklingspsykologer som peger på, at børn under 3 år har det bedre sammen med deres tætte omsorgpersoner fremfor i en institution, hvor hverdagen kan være stressende, valgte Louise Uhrskov Kammersgaard og hendes mand, at Louise skulle hjemmepasse Klara, mens hun er lille.

Struktur i hverdagen

- Sådan en uge den flyver af sted, fordi du har alle de her gøremål, og du gør alting sammen med dit barn, siger Louise Uhrskov Kammersgaard om hverdagen.

Når man vælger at hjemmepasse så forpligter man sig til det som et arbejde, og hverdagen kræver struktur, fortæller Louise Urhskov Kammersgaard.

- En fast dag med gymnastik, en dag i legestue og fx en dag hvor man handler stort ind, fortæller Louise Uhrskov Kammersgaard.

En pause stopper ikke karrieren

Mange af de rettigheder, som kvinder har tilkæmpet sig med ligestilling og retten til at være på arbejdsmarkedet og retten til at udfolde sig intellektuelt og tjene penge, kan være svære at indfri, når man også vil være mor på fuldtid, forklarer Karen Hvidtfeldt, lektor i kulturstudier på Syddansk Universitet.

- Ambitionerne, som kommer med at være veluddannet, smitter af på familielivet og børneopdragelsen. Jeg tror, mange kvinder i dag stiller utrolig store krav til sig selv som mødre og omsorgspersoner, og jeg tror, at dette krydspres måske slår tilbage ved, at nogen føler trang til at sætte nogle grænser og mærke efter, hvad der føles rigtigt, og hvor de egentlige værdier er, siger hun.

For Louise Uhrskov Kammersgaard og hendes familie betyder det at hjemmepasse datteren, at man i nogle år har sit primære fokus på sit barn. Senere ønsker hun at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Den prioritering mener hun, der skal være plads til i samfundet.

- Den karrieresti vi har nu, den er meget fokuseret på 20'erne og 30'erne. Vi skal nå så ufattelig meget uddannelsesmæssigt og stige til den grad af karriere vi gerne vil. Og det er jo paradoksalt nok i de år vi biologisk set gerne skulle få vores børn, siger Louise Uhrskov Kammersgaard.

Sammen med andre mænd og kvinder som har valgt at hjemmepasse deres børn, mødes Louise Uhrskov Kammersgaard i Legestuen Legekassen på Langeland. Det er Rikke Vædele som er initiativtager til legestuen. Hun har tre børn og har været hjemmegående i seks år.

- Kvinder er kvinder, og mænd er mænd. Der er også kvinder, der har lyst til at være direktører. Og hvis de trækker stikket et år eller to, så kan de sagtens komme tilbage og være direktører alligevel, siger hun.

Kvinderne i Legestuen Legekassen har lavet en underskriftsindsamling, i håbet om at man i Langeland Kommune for fremtiden kan få tilskud til at passe sine børn hjemme, når de er små.

Louise og Klaras faste formiddagsrutine er at hoppe i overtøjet og ud i haven eller skoven, hvor der blandt andet bliver fodret høns, kælket, hoppet i trampolin, gynget og talt om dyrene i haven. Privatfoto

Hjemmepasning er ikke for alle

For Louise Uhrskov Kammersgaard og familien har det været det helt rigtige valg at passe Klara derhjemme, men hun understreger, at selv om det fungerer for hendes familie, så er hjemmepasning ikke nødvendigvis det rigtige for alle familier. For Louise Uhrskov Kammersgaard er det vigtigste, at man har ret til selv at vælge.

- Alle familier er forskellige og nogle kvinder ville mistrives med at hjemmepasse og derved også børnene. I nogle familier er det også far, der hjemmepasser og har stor glæde i det, mener Louise Uhrskov Kammersgaard.