Nyborg-sag: Somaliske børn får afslag på asyl

Det er sikkert for somalisk familie at returnere til deres hjemland, vurderer Udlændingestyrelsen. Nu skal Flygtningenævnet gennemgå sagerne.

Raida, Abdullahi, Riyan Hussein er tre af familiens i alt otte børn. Seks af dem har søgt asyl. Ansøgninger, som Udlændingestyrelsen onsdag gav afslag på. (Foto: Foto: Henrik Mikaelsen © dr)

Seks somaliske børn fra Nyborg har ikke ret til asyl i Danmark. Sådan lyder det fra Udlændingestyrelsen, der i går sendte et formelt afslag til familien Abdisalan Hussein.

'Efter en samlet vurdering af din sag konkluderer vi, at du ikke kan få asyl i Danmark efter udlændingelovens § 7', skriver Udlændingestyrelsen blandt andet i afgørelsen, som DR er i besiddelse af.

Familien har i månedsvis været omdrejningspunktet i en sag om, hvorvidt asylansøgere har ret til ydelser og undervisning, mens deres sager behandles.

Den nye afgørelse berører familien dybt, fortæller familiens advokat Niels Erik Hansen.

- Familien er rigtig ked af det. Udlændingestyrelsen mener ikke, at der er nogen risiko for børnene ved at tage tilbage til Somalia, siger han.

Flygtningenævnet ser på sagen

Familien skal dog ikke flytte ud af landet med det samme, da samtlige afgørelser nu er sendt videre til Flygtningenævnet.

Ifølge Niels Erik Hansen går der sandsynligvis mellem ét og halvandet år, før nævnet overhovedet kan begynde at se på de enkelte sager. Det skaber usikkerhed, fortæller han.

- De ville meget gerne have haft en afklaring, og nu lever de så fortsat i usikkerhed. Det er en skræmmende situation, siger Niels Erik Hansen.

Familien Abdisalan Hussein kom i mediernes søgelys i november, da Nyborg Kommune lukkede for alle ydelser til familien og tvangsudmeldte børnene fra skoler og daginstitutioner.

Rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm, lod familiens to ældste piger, Ruwayda og Roda, fortsætte i 10. klasse - på Nyborg Gymnasiums regning.

Dansk Folkeparti langede voldsomt ud efter Nyborg-rektoren, som blev beskyldt for at 'føre sin egen udlændingepolitik'. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var også ude med kritik.

Samtidig etablerede lokale nyborgensere en frivillig 'nødskole' til familiens yngste skolebørn, inden Udlændinge- og integrationsministeriet 21. februar meddelte, at Nyborg Kommune havde taget fejl.

De somaliske børn havde rent faktisk ret til undervisning, fastslog ministeriet. Med den begrundelse, at børnene sammen med deres mor og far er blevet boende i Nyborg, mens deres asylsag behandles.

Stor opbakning fra lokalområdet

Men nu har Udlændingestyrelsen så afgjort, at børnene ikke har ret til asyl.

Flygtningenævnets behandling af sagerne køber familien tid, men situationen er kritisk, fortæller Niels Erik Hansen.

For så længe familien vælger at blive boende i Nyborg og ikke flytter på asylcenter, er der ingen forsørgelse. Familien må ikke arbejde eller modtage sociale ydelser.

- Lige nu betaler familien husleje og køber mad for penge, som bliver samlet ind af private borgere og andre former for støtte. Det bliver helt sikkert meget svært for dem at blive ved sådan her, siger Niels Erik Hansen.

For at hjælpe familien har Nyborg Gymnasium lavet en støttekoncert i aften.

DR har i dag været i kontakt med familien Hussein. De fortæller, at de er 'meget berørt' af den situation, de befinder sig i. Derfor ønsker de ikke at lade sig interviewe.

Facebook
Twitter