Nye regler truer markeder, byfester og julefrokoster: 'Det er det mest tåbelige, jeg har hørt om'

Små, lokale arrangementer kan blive ramt af store ekstraregninger.

Det er blandt andet Hjallerup Marked, der kan se frem til en ekstra udgift fra næste år. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Når kalenderen skifter fra 2019 til 2020 kan det blive både dyrt og besværligt, hvis man skal holde et marked eller en byfest med mere end 150 deltagere.

En administrativ ændring hos Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen betyder nemlig, at arrangører af blandt andet byfester og større julefrokoster skal hyre en ekstern rådgiver, der kan lave en plantegning over arrangementet. En såkaldt 'pladsfordelingsplan'.

Plantegningen skal blandt andet sikre, at sikkerheden ved begivenhederne kan godkendes, men den ekstra udgift kan have store konsekvenser for borgerne i lokalområdet.

- Det vil gå ud over de foreninger, der hjælper os. Spejderne, idrætsforeningerne og alle de andre, der hjælper til. Der vil jo blive det mindre overskud til dem, siger næstformand Mogens Lorenzen fra Sammenslutningen af By- & Markedsfester, som samtidig er bekymret for sin lokale julefrokost i Ørbæk.

Store konsekvenser for lokale markeder

Det er nemlig ofte de frivillige foreninger, der hjælper til ved blandt andet lokale byfester.

De lokale arrangementer har ikke et stort overskud, og derfor er der ikke penge tilbage til den lokale forening, når pengene skal gå til en ekstern brandrådgiver.

- Det vil komme til at koste 5.000-6.000 kroner at få lavet planerne, så der kan gives lov til at holde en julefrokost for 200-250 mennesker, og det vil vi ikke give. Så stopper vi, siger Mogens Lorenzen.

Det er altså de små og lokale arrangementer, der kan trues af det her.

Større markeder som eksempelvis Ørbæk Marked og Døllefjelde Musse Marked vil ikke være lukningstruede af den ekstra udgift.

Leif Cortsen, der er ansat som formand for Døllefjelde Musse Marked og med i bestyrelsen for Sammenslutningen af By- & Markedsfester, frygter, at de vil komme på den anden side af 100.000 kroner, hvis de skal have gennemgået alt med en brandrådgiver, inden de kan sende noget til kommunen.

- Det er rigtig mange penge, der går fra foreningslivet. Vi kan nok godt klare det, men en række mindre fester i Danmark vil ikke kunne overleve det, siger han.

Endt i forkert kategori

De nye regler skal gøre det nemmere for byggebranchen at få godkendt projekter over hele landet.

Tidligere har der været store forskelle i sagsbehandlinger fra kommune til kommune.

Mogens Lorenzen mener ikke, at byfester, markeder og julefrokoster bør være i den kategori.

- Vi mener, at vi hører hjemme et helt forkert sted i bygningsreglementet. Vi kan ikke se, at et enkeltstående arrangement på to til tre dage hører hjemme i en lovgivning om boligkarrér og store fabriksbygninger.

Han bakkes op af Flemming Jørgensen, der er brandrådgiver hos det rådgivende ingeniørfirma Spangenberg & Madsen.

Han rejser i øjeblikket rundt og forklarer arrangører, hvordan de skal forholde sig til de nye regler.

- Den her nye lovgivning er mere minded på byggeri, end den er på sådan nogle arrangementer, siger han.

Politikere er ikke begejstrede

Trafik- Bygge- og Boligstyrelsens ændring, der blev vedtaget under den tidligere regering i et bredt forlig, vækker forargelse blandt flere politiske partier.

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Bjarne Laustsen, og boligordfører hos Nye Borgerlige Lars Boje Mathiesen stiller sig uforstående for den nye ændring, der altså først træder i kraft til nytår.

- Det er det mest tåbelige, jeg har hørt om indtil dato, fordi man forsøger at løse et problem, der ikke eksisterer i virkeligheden, siger Bjarne Laustsen.

Ifølge Lars Boje Mathiesen skaber ændringen mere unødvendigt bureaukrati.

- Foreningsdanmark er jo ikke en kæmpestor pengetank, så hvis de får en ekstra udgift på 30.000-50.000 tusind kroner, kan nogle af markederne ikke eksistere, siger Lars Boje Mathiesen.

Til DR fortæller boligminister Kaare Dybvad, at han vil kigge på problematikken.

- Vi er i gang med at undersøge, hvad vi kan gøre på en bedre måde. Det er jo en balance mellem, at hvis man arrangerer en spejderlejr eller noget, så skal der ikke falde en tværbom ned i hovedet på nogen. Men vi bestræber os også på at være et land, hvor der ikke er for meget bureaukrati, og hvis det modsatte er tilfældet, så skal vi lave det om, siger Kaare Dybvad.

Ministeren forklarer, at styrelsen skal udarbejde en række mindre vejledninger til foreningslivet, og at styrelsen vil afholde et møde med repræsentanter fra Sammenslutningen af By- og Markedsfester inden årsskiftet.

De nye ændringer træder dog stadig i kraft den 1. januar 2020.

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at det var Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som var kilde til de potentielle større udgifter i fremtiden. Tallene er en vurdering lavet af sammenslutningen af By- & Markedsfester. DR Nyheder beklager.