Nyt center for uforklarlige sygdomme: Nu er der nogen, der tager dem alvorligt

Odense Universitetshospital har fået penge til at lave et center, der kan behandle 275 patienter om året.

Odense Universitetshospital er snart gearet til at kunne rumme patienter med funktionelle lidelser. Efter planen skal man hvert år kunne behandle 275 patienter. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De er syge, men hvad fejler de egentlig?

Mange mennesker går rundt med forskellige symptomer, som man ikke umiddelbart kan forklare med en diagnose.

Funktionelle lidelser kaldes det.

En stor gruppe syddanskere skal forhåbentligt ikke længere kastes rundt i sundhedssystemet, fordi man ikke kan finde ud af, hvad de fejler.

Odense Universitetshospital (OUH) har netop fået fire millioner kroner til at etablere et center, der kommer til at tage sig af omkring 275 patienter om året.

- Det kommer til at betyde, at der er nogen, der ved, hvordan de har det, og hvad deres samlede problemstillinger er. Nogen der tager dem alvorligt og ikke siger: 'Det her kan jeg ikke løse, der må du nok gå til nogle andre', fortæller Peder Jest, der er direktør på OUH.

Vil ikke blive tabt

Man kan ikke kategorisere folk med funktionelle lidelser. Det er mennesker i alle aldre og afskygninger, og man anslår, at op mod 300.000 danskere lider af en funktionel lidelse.

En af de grupper som har været i fokus, er de såkaldte HPV-piger.

Her troede man, at HPV-vaccinen var årsag til en række symptomer.

- Det viste sig, at det ikke var HPV-vaccinen, men de havde en række andre problemstillinger, som vi ikke ved, hvorfor opstod, forklarer Peder Jest.

Mange voksne havner også i denne kategori, fordi de har muskel- og ledsmerter, som ikke kan påvises igennem almindelige undersøgelser.

Det er patientgrupper som disse, der oplever at blive smidt rundt fra læge til læge uden rigtig at møde en samlet vurdering.

- Det vil de møde nu på en helt anden måde, så de bliver ikke tabt, siger Peder Jest.

Her bliver det nye center en essentiel del af bedre at kunne tage hånd om patienterne.

- Jeg tror, det vil betyde større opmærksomhed på området, og jeg tror, at vi med fælles hjælp kan få udredt og behandlet borgerne hurtigere, end det vi til dato er lykkedes med, siger Charlotte Josefsen, der er administrerende sygehusdirektør i psykiatrien i Region Syddanmark.

Essentielt og fremadskuende

De funktionelle lidelser er ofte årsagen til, at mange mennesker lever et liv med så mange symptomer, at de kan have svært ved at passe et arbejde.

Derfor er det nye center essentielt for mange mennesker.

- Jeg synes virkelig, at det er noget, der er fremadskuende at tage fat i dem nu, så de ikke falder ned mellem stolene. Endelig har vi en mulighed for at samle ekspertisen, siger Peder Jest.

Centeret er stadig i sin planlægningsfase og vil blive etableret i løbet af det kommende år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk