Nyt millionprojekt skal hjælpe Hector og andre adhd-børn: ’Det er aldrig sjovt at være den, der ikke kan styre sig’

Teknikker kan hjælpe børnene med at forstå deres adhd, så de får en bedre hverdag.

Otteårige Hector Ramshøj Taasinge bøvler med at overskue hverdagen på grund af sin adhd, men et projekt skal lære ham at tage hånd om sin diagnose. (Foto: Thea Bjørn)

Hvad gør du, når vennerne bruger ironi, men du ikke selv forstår det? Eller dit hoved bliver forvandlet til verdens største rockkoncert, når du skal sove?

Otteårige Hector Ramshøj Taasinge kender den tvivl alt for godt. Han har nemlig adhd, som han ikke kan styre, når først den får fat i hans temperament.

- Jeg synes bare, det er hårdt, når min adhd begynder at starte, fortæller han.

Nu er hjælpen på vej.

Over de næste tre år giver Folketinget i alt 15 millioner kroner til et projekt, som går ud på at lære børn i alderen 8-14 år forskellige teknikker til at håndtere en hverdag med adhd.

For det kan være rigtig svært at få kontrol over sin diagnose, når energien bliver brugt hurtigere op end kammeraternes.

- Når du har adhd, har du fem batterier til at overskue tingene, hvor andre børn måske har 10 batterier, forklarer Anna Taasinge, som er mor til Hector.

Børnene skal have et bedre liv

Hvis børn med adhd ikke får hjælp i tide, risikerer de at stå uden uddannelse eller job i fremtiden.

Over halvdelen af skoleelever med adhd består ikke både dansk og matematik. Og senere i livet viser det sig, at 67 procent af voksne med adhd ikke har et arbejde.

- Vi er nødt til at komme ud meget tidligt for at hjælpe børnene med at få et bedre liv, fortæller direktør Camilla Lydiksen.

Hør Hectors mor fortælle, hvilke problemer han støder på, når han er i skole:

Allerede afprøvet de voksne

I 2019 blev et lignende projekt for unge og voksne sat i værk, hvor Josephine Bondtofte blandt andre fik hjælp. Hun havde svært ved at styre sin adhd ved kaotiske indkøbsture:

- Hvis der dukker uforudsigelige ting op, så kan jeg håndtere det nu. Hvis der kom en kammerat forbi, eller en fødselsdag flyttede dato, så kunne jeg før blive sur og sige: 'Det kan jeg ikke', selvom jeg egentlig gerne ville. Men min krop kunne ikke, fortæller hun.

Hectors energi bliver hurtigt brugt op i løbet af dagen, så han er ofte helt slidt, når han kommer hjem fra skole. (Foto: Thea Bjørn)

Hector og hans mor drømmer om at få den samme hjælp.

- Hector er klar over, at han har adhd. Det betyder, at han er bevidst om, at han gør nogle ting, som er anderledes. Det kan være svært at være i, når han ikke er ældre, forklarer Anna Taasinge.

Hjælpen til adhd-ramte unge og voksne bestod af en ugentligt gruppesession, hvor de øvede teknikker. Derudover var der også ugentlige møder med en vejleder, der hjalp deltageren med at bruge teknikkerne i sin egen dagligdag.

Det nye tilbud til børn er ikke færdigudviklet endnu, men det bliver inspireret af det tidligere forløb:

Nu er det børnenes tur

De gode erfaringer fra samme projekt til voksne og unge skal danne rammerne for, hvordan børn også kan lære at kontrollere deres adhd og ikke omvendt.

- Det er helt oplagt at undersøge, om vi kan få det samme positive resultat hos børn, som har det alt for svært i dag, fortæller social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

'De får mulighed for at møde andre børn, som sidder i den samme situation som dem selv,' forklarer Astrid Krag om projektet. (Foto: Thea Bjørn)

Virker det også på børn?

- Det virker på unge og voksne. Derfor har jeg et klart håb om, at det også virker på børn. Men det skal vi teste, før vi ruller det ud.

Hjemme i det sydfynske glæder familien Taasinge sig til, at sønnen Hector får hjælp til de daglige følelsesmæssige rutsjeture.

- Tingene koger tit over, fordi han bliver for presset. Det er aldrig sjovt at være den, der skiller sig ud på en måde, hvor du ikke selv kan styre det, fortæller Anna Taasinge.

Familien skal dog væbne sig med tålmodighed lidt endnu, fordi projektet først får ben at gå på om et års tid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk