Nyt salgstrick i Udkantsdanmark: Lej nu - køb næste år

En ejendomsmægler i Faaborg foreslår sælgere at leje deres bolig ud til potentielle købere. Hvis lejerne senere beslutter at købe, får de lejeudgiften i rabat.

På landet kan boliger være så svære at komme af med, at sælgerne lokker med særlige tilbud. (Foto: Colourbox)

Mens boligerne nogle steder i København bliver solgt i overbud efter få dage, er der andre steder, hvor det kan være svært at komme af med sin bolig.

I Faaborg på Fyn, hvor boligerne ifølge boliga.dk i gennemsnit er til salg i mere end et år, inden de bliver solgt, har en ejendomsmægler indført et nyt tilbud til køberne.

Køberne får mulighed for at leje huset, der er til salg, i et år. Når året er gået, og hvis de mulige købere fortsat er interesserede, slår sælgeren lejeudgiften af købsprisen.

Flere fordele for sælger

- Så kan køberen se, om det er noget for dem at flytte på landet, siger Søren Andersen, ejendomsmægler for EDC i Faaborg.

Men også for sælgeren kan konstruktionen være en fordel:

- Fordelen for sælger er, at ejendommen bliver beboet og passet i stedet for at stå tom. Hvis lejeren ikke køber, så har sælgeren fået lejeindtægt i et helt år. Og vælger køberen at købe, så har sælgeren jo opnået det, han ville, siger Søren Andersen.

I 39 af landets kommuner er liggetiden over et år. Lemvig topper listen over de tider. Her er boligerne til salg i gennemsnit i 643 dage. Det er netop i disse dele af landet, at Søren Andersens salgsmodel kan give mening.

Til sammenligning ligger boligerne i Frederiksberg Kommune i 70 dage.

Idéen kan brede sig

Curt Liliegren er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter, og han kalder det et positivt tiltag, der dog også er et udtryk for desperation.

Han bemærker, at det ikke er unormalt, at huse er til salg i både to og tre år. Så salgsmetoden fra Faaborg kan godt brede sig til andre kommuner, mener han.

- Modellen er noget, vi vil se de steder i landet, hvor liggetiden er meget høj, siger Curt Liliegreen.

Metode med begrænsninger

Salgsmodellen har dog i hvert fald to begrænsninger:

- Man flytter jo ikke bare en familie med børn for at prøve at bo et sted. Men for et ældre ægtepar kan det måske være en måde at prøve at bo i udkantsdanmark, siger Curt Liliegreen, som suppleres af Søren Andersen:

- Det kræver, at sælger har luft i økonomien til at bo i noget andet, siger han.

Indtil nu har Søren Andersen kun en enkelt bolig til salg med mulighed for at at leje først. Det drejer sig om en landejendom, som har ligget i 307 dage.