Odense er 'Årets Cykelkommune'

Den fynske hovedstad er kåret som den bedste cykelby, fordi den har gjort bymidten mere cykelvenlig og fået både store og små til at trampe mere i pedalerne.

Bedre sammenhæng mellem cyklisterne og offentlig transport er en af udfordringer for Odense og andre cykelbyer i fremtiden. (Arkivfoto) (Foto: Colourbox © Colourbox)

Tager du cykelen på arbejde og hjem igen, så er det allerbedst at bo i Odense. Kommunen er nemlig blevet kåret som 'Årets Cykelkommune 2015' af Cyklistforbundet.

Prisen ender hos den fynske storby, fordi man her har igangsat en masse gode initiativer, der gavner cyklisterne, siger direktør for Cyklistforbundet, Klaus Bondam.

- Der er kommet nyt saltvand i årene i de sidste par år og en ny forstærket ambition i kommunen. Og den vil vi selvfølgelig gerne bakke op ved at tildele dem den her titel, siger Klaus Bondam til DR Fyn.

Noget af det, kommunen har gjort for cyklisterne - og som Cyklistforbundet roser, er blandt andet cykelstien langs Odins Bro, 3.000 cykelparkeringspladser ved Odense Banegårdscenter og Byens Bro, der åbner om to uger.

Tre gange nomineret, men første sejr

Det er først gang, Odense vinder prisen, der er blevet uddelt siden 2005. Byen har været nomineret de seneste tre år, men hver gang endte prisen andetsteds. Derfor er by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Jane Jegind (V), meget glad for prisen.

- Det er utrolig dejligt, at Odense bliver anerkendt for sine mange gode cykelinitiativer, siger hun.

Jane Jegind peger på, at mængden af cyklister er steget med ti procent det sidste år.

- Jeg tror, at årsagen skyldes, at vi gør cykling til et positivt tilvalg. Vi skal ikke genere folk, der har brug for bilen til at få dagligdagen til at hænge sammen, men vi kan gøre cyklen til et lettere og bedre valg for mange andre, siger rådkvinden.

Masser af arbejde fremover

Den nye pris som 'Årets Cykelkommune' betyder dog ikke, at Odense Kommune nu bare kan hvilke på laurbærrene. For prisen er både tænkt som en påskønnelse og et rygstød til at gøre endnu mere ved cyklisternes forhold i kommunen.

Særligt omkring letbanen får kommunen en udfordring, siger Klaus Bondam:

- Det er en udfordring i forbindelse med anlæggelsen af letbanen de kommende år; at sikre at der er ordentlig, tryg og sikker cykelparkering ved letbanens stoppesteder, siger han.

Svendborg, Esbjerg, Aarhus og Gladsaxe var også nomineret til prisen.