Odense er Danmarks robot-mekka

Godt samarbejde mellem forskning og virksomheder gør Odense til en legeplads for robotentusiaster.

På besøg hos Universal Robots i Odense der laver robotter, der optimerer processer i velfærd og industrien. (Foto: Frederik Dupont Hald)

Odense er helt i front i Danmark, når det gælder robotteknologi.

Byen har etableret et stærkt samarbejde mellem forskning og virksomheder på robotområdet og så huser byen Danmarks eneste reelle robotproducent, Universal Robots, som laver små robotter, der letter hverdagen i industrien.

- Som jeg ser på det på landsplan, så er Odense et fyrtårn, når det gælder robotteknologi, lyder vurderingen fra Tom Toksverd, der er næstformand i Dansk Industri med særligt fokus på teknologi-udvikling.

Fra idé til færdigt produkt

Der er ellers kamp om pladsen om at være Danmarks førende robot-by med stærke kræfter i både Aalborg og omkring DTU i København.

Ifølge Bjarke Nielsen, der er afdelingsleder i det odenseanske RoboCluster, et netværk, der skal hjælpe gode ideer og virksomheder på vej, skyldes byens robot-succes det gode samarbejde mellem forskningsinstitutioner, en vækstfond, der kan investere og lokale virksomheder med gode idéer.

- Det unikke er, at vi har hele fødekæden fra den gode idé kommer, til at man kan få den ud og blive en kommerciel succes, lyder det fra Bjarke Nielsen.

Tyskland, Frankrig og Japan har en stor viden og kapacitet, når det gælder store og tunge robotter til masseproduktion i industrien, men Danmark er nyskabende på området med små lette robotter, der kan bruges i små virksomheder eller indenfor velfærdsområdet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk