Odense Kommune ignorerede advarselslamper og står nu til milliontab

Embedsmænd blev flere gange advaret om økonomien i det nu konkursramte firma Robobusiness.

Selskabet Robobusiness var hyret til at stable flere robotmesser på benene i Odense, der ønsker at cementere sig som robotby. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Odense Kommune valgte at ignorere advarslerne om selskabet Robobusiness Europes økonomiske vanskeligheder, da kommunen sidste år udbetalte et millionsponsorat for en robotmesse, som først skulle finde sted i 2018.

Det viser dokumenter, som DR Fyn og Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.

Det var Odense Kommunes vækstsatsning, Odense & Co, der betalte penge til Robobusiness. Halvanden måned efter udbetalingen blev Robobusiness erklæret konkurs, og nu har kommunen formentlig mistet 1,6 millioner kroner.

Robobusiness var hyret til at stable flere robotmesser på benene i Odense, der ønsker at cementere sig som robotby.

Men aktindsigten viser, at både stadsdirektør, Stefan Birkebjerg Andersen, og Bjarke Wolmar fra Odense & Co. allerede den 20. juli 2016 blev informeret om, at Robobusiness var i store økonomiske problemer.

Videre skriver Robobusiness direktør, Marianne Andersen, i slutningen af august til vækstchef Bjarke Wolmar, at selskabet har brug for at fremrykke en betaling, hvis ikke de skulle gå konkurs.

Herefter udbetalte Odense Kommune yderligere 400.000 kroner for en messe, der først skulle afvikles i 2018.

Ivrige med udbetalingerne

Når Odense Kommune var bekendt med situationen i Robobusiness, kan deres udbetaling være i strid med reglerne. Det mener Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole, der har set dokumenterne.

- Det stiller et kæmpe spørgsmålstegn ved, om man i kommunen har gjort dette på en ordentlig måde, og om man har undersøgt sagen grundigt nok, inden man har truffet beslutningerne, siger han.

I Odense Kommune erkender borgmester Peter Rahbæk Juel (S), at det kan være gået lidt for hurtigt.

- Noget siger mig, at man har været lidt for ivrig med udbetalingerne i forhold til Robobusiness. Det er selvfølgelig ikke godt, siger han.

Borgmesterforvaltning på sagen

Odense & Co, der udbetalte pengene til Robobusiness, forklarer, at der var tale om en risikoafvejning.

- Henover sommeren bliver vi klar over, at der er en risiko for, at selskabet bag Robobusiness kan gå konkurs. Det er således en risikoafvejning, at vi vælger at betale den rate tidligere end planlagt, skriver Bjarke Wolmar fra Odense & Co. i et skriftligt svar.

I borgmesterforvaltningen er kommunens embedsfolk i gang med en gennemgang af Odense & Cos øvrige kontrakter.

Facebook
Twitter