Odense vil betale kriminelle for at flytte ud af ghetto: I Brabrand lykkedes en lignende manøvre

En økonomisk håndsrækning på 50.000 kroner fik i alt 18 personer til at skifte adresse.

ARKIVFOTO Ghettolisten bliver offentliggjort hvert år i starten af december. (© DR Nyheder)

Det kan lade sige gøre at forbedre sig på afgørende ghettoparametre ved at betale folk, der trækker ned i statistikken, for at flytte.

Odense Kommune har den seneste uge fortalt, at de vil hjælpe dømte kriminelle økonomisk med at flytte ud af områder, der i øjeblikket er på ghettolisten. Det sker i et forsøg på at forhindre ghettostemplet.

Det er en fremgangsmåde, som tidligere har vist sig at virke.

Sidste år begyndte man nemlig en lignende aktion i Aarhus. Her handlede det dog ikke om kriminelle, men om beboere, der er på kontanthjælp, dagpenge, førtidspension og anden offentlig forsørgelse, der fik tilbudt op mod 50.000 kroner for at flytte væk fra Skovgårdsparken i Brabrand.

Alt sammen for netop at undgå at blive en hård ghetto, som man risikerer at blive, hvis man er på ghettolisten i fire år.

- Det var lejerne selv, der tog initiativet. Da det viste sig, at det ikke var lovligt at betale det af beboernes egne lommer, trådte kommunen til, fortæller Keld Laursen, administrerende direktør i Brabrand Boligforening.

Så det som en mulighed

Et år efter indsatsen gik i gang, har det vist sig, at en økonomisk hjælp rent faktisk godt kan få folk til at flytte. Målet var at få ti mennesker på overførselsindkomst til at flytte ud af Skovgårdsparken, men i dag har man fået 15 familier med i alt 18 personer i målgruppen til at finde anden bopæl.

- Jeg kunne mærke det med det samme, at mange så det som en mulighed for at flytte. For de ville ellers ikke have haft råd til det, siger Keld Laursen.

Et af kriterierne for at komme på ghettolisten er, at mere end 40 procent af beboerne skal være på overførselsindkomst. Skovgårdsparken lå inden indsatsen på 41 procent, og der skulle derfor kun ganske få mennesker til at komme på den rigtige side af grænsen, som vil være et vigtigt skridt på vej mod at komme af ghettolisten.

Akutte løsninger

De senere år har kommuner og boligselskaber på mere eller mindre kreative måder forsøgt at få boligområder af ghettolisten.

I Odense har man her i efteråret sagt nej til tilflytning af folk, der tjener for lidt, og man har haft medarbejdere på gaden for at opstøve skjulte eksamensbeviser. I weekenden fortalte kommunen så, at de vil hjælpe kriminelle med at flytte.

Keld Laursen fra Brabrand Boligforening, der altså selv har været i gang med at finde på akutte løsninger for at forsøge at undgå ghettolisten, medgiver, at det ikke nødvendigvis er løsninger, der gør meget godt for samfundet, men at man var presset af de nedrivninger, der kan komme, hvis området bliver på listen.

- Det var en form for afmagtsreaktion imod en lovgivning, som folk finder absurd, siger Keld Laursen.

Ikke samfundsnyttigt

Han er derfor ikke sikker på, at indsatsen virker på andet, end at de kommer tættere på at ryge af ghettolisten. Sideløbende er der da også lavet indsatser, han selv er mere stolt af.

- Ved siden af flyttepakken har vi lavet en beskæftigelsesindsats, og vi har fået 30 beboere i arbejde. Og det er jo samfundsmæssigt en noget vigtigere indsats, siger han.

Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening. (Foto: Dr)

Næste opdatering af ghettolisten kommer efter planen til december. Skovgårdsparken får altså får svar på, om forbedringen på antallet af beboere, der er på offentlig forsørgelse, er nok til, at man kommer af listen.

Facebook
Twitter