Ø bliver indvaderet af festival: Går fra 30 til 1500 beboere

Indbyggertallet bliver 50 gange større, når Skarø Festivalen rykker ind.

Gitte Loftlund åbner dørene for en række festivalgæster, når Skarø Festival i disse dage løber af stablen. (Foto: Anne Mette Dam Thrane DR Fyn)

Mere end 1500 festivalgæster har i disse dage fundet vej til sydfynske Skarø.

Det sker i skærende kontrast til øens normale indbyggertal på 30 personer.

Men hvordan er det egentlig at bo på en knap to kvadratkilometer stor ø, når der under Skarø Festivalen flytter 50 gange så mange mennesker ind?

Det kan Gitte Loftlund svare på. Hun har boet på øen i 18 år, og denne sommer har hun åbnet dørene for festivalgæster, som kan sove i telt i hendes have.

- Det er mega søde mennesker, og de er kommet herover, fordi de vil en festival, som er lidt speciel, og hvor der samtidig er ø-stemning, forklarer hun.

Til dagligt driver hun en café på øen. Den holder også åbent under festivalen. Så mens Gitte Loftlund står og kokkererer, farer hendes mand rundt og servicerer gæsterne i haven.

- Jeg ser næsten ikke min mand i løbet af sådan et døgn. Vi farer rundt som to duracell-kaniner, griner hun.

Skulle ske noget nyt

For 18 år siden boede de i et bofællesskab i Odense. Men pladsen var trang, så der skulle ske noget nyt.

De var vant til at have mange mennesker omkring sig hele tiden. Derfor var det ikke tanken om at flytte i hus, der trak mest i parret.

- Vi trængte til udfordringer, og vi er meget spontane. Så da jeg så, at der var noget til salg på Skarø, så sejlede vi over og så på huset i mellem to færgeafgange. Og så købte vi det, fortæller Gitte Loftlund.

Handlen blev færdiggjort i en telefonboks på Langelandsfestivalen, og i dag er ægteparret glade for, at det hele gik lidt hurtigt.

- Vi tænkte os slet ikke om, vi flyttede herover og tænkte slet ikke på begrænsninger. Der var en masse ting, der skulle løses med tre små børn. Havde vi tænkt på det inden, så var vi nok ikke flyttet herover, siger hun grinende og fortsætter:

- Vi har boet her i 18 år nu, og vi er mega glade for det. Så jeg tror, vi bliver hængende længe endnu.

Alle kender alle

Når Gitte Loftlund og hendes familie har forelsket sig i øen, så handler det om de tætte relationer, man får, når mennesker bor sammen på et lille areal.

- Det er helt fantastisk. Det er en lille ø, og man kan overskue alle, der kommer til øen, og man ved, om de andre er hjemme, eller hvornår de kommer hjem. Det giver tryghed, nærvær og ro. Det er meget autentisk, fortæller cafeejeren.

Hun er vant til, at der er mange mennesker på øen om sommeren. I modsætning til de 1500 festivalgæster er det dog ikke alle, der overnatter på Skarø. Men det betyder, at der er to vidt forskellige sæsoner på øen.

- Jeg lever et liv, hvor jeg har mange mennesker omkring mig hele sommeren. Men når vi kommer hen til oktober, så er vi 30 tilbage, og så nyder vi vinteren, roen og naturen. Når vi så kommer til marts eller april, så står vi og spejder efter de første skibe, siger Gitte Loftlund.

Skarø Festival løber fra d. 2.- 4. august og har blandt andet CV Jørgensen, Rocazino og Søren Huss på programmet.

Facebook
Twitter