Ønsker hundelegeplads på havn - men krav om hundredvis af underskrifter får borgerforslag til at strande

Borgerdrevne forslag skulle øge nærdemokratiet i kommunerne. Men det er for svært at få forslag igennem nåleøjet og ind i byrådssalen, lyder kritikken.

Anne-Grethe Ubbesen Jakobsen fra Nyborg Kommune og har stillet et borgerforslag om en hundelegeplads ved lystbådehavnen. (Foto: © Thea Bjørn, DR)

Det er svært at få borgerforslag ind på kommunalpolitikernes bord.

I mange kommuner kræver det nemlig så mange underskrifter, at borgere enten opgiver på forhånd - eller må kigge langt efter underskrifter nok.

Egentlig skulle de kommunale borgerforslag styrke nærdemokratiet. Men i løbet af de seneste fem år har kun 51 ud af 600 forslag - altså under hvert tiende - samlet stemmer nok til at blive behandlet i byrådet. Det viser en ny opgørelse, som Altinget har lavet.

En af dem, som har stillet et forslag, er Anne-Grethe Jakobsen.

Hun er ivrig sejler, og derfor har hun stillet et borgerforslag om en hundelegeplads på havnen i Nyborg, som især kan komme lystsejlere og deres hunde til gavn.

- Når vi gik og luftede vores hunde, mødte vi en hel masse andre hundeejere, og så blev vi enige om, at det var ærgerligt, at vi ikke bare kunne slippe hundene løs, så de kunne lege sammen, siger hun.

Men foreløbig har hun kun fået 26 underskrifter, og dermed er der langt op til de 763 underskrifter, som det kræves i Nyborg Kommune, hvis det skal på lokalpolitikernes bord.

- Jeg tror, det bliver lidt svært at komme i mål med, for hvordan kan man få det mere synligt, at der er borgerforslag, siger hun.

Forening opgav på forhånd

Cirka hver tredje kommune har ifølge Altinget indført borgerforslag, men det er kun ganske få forslag, som ender med at bliver vedtaget. I Nyborg er der på fem år stillet 24 borgerforslag. Ingen af forslagene har opnået de nødvendige 763 stemmer til at blive taget op politisk.

Mariann Brandt er aktiv i foreningen VINK i Nyborg Kommune. De opgivet at stille et borgerforslag, fordi de har vurderet det er for svært at få forslag igennem nåleøjet og ind i byrådssalen. (Foto: © Thea Bjørn, DR)

Og det er alt, alt for mange, lyder det fra forening Vild i Nyborg Kommune (VINK). De har nemlig valgt helt at droppe et borgerforslag om et kommunalt biodiversitetsråd. Antallet af underskrifter er nemlig urealistisk høj – og dermed reelt ikke nogen åbning af demokratiet.

- Vi ved, at det er dødsdømt på forhånd, når der skal så mange til, siger Mariann Brandt, der er aktiv i foreningen Vild i Nyborg Kommune.

Ekspert: Borgere risikerer at blive vaccineret mod politisk deltagelse

Der er stor forskel på, hvor mange underskrifter man skal have fra kommune til kommune. I Assens kan man nøjes med 50 stemmer, mens man i Skanderborg skal have 1100 og i Horsens 2000.

Men netop det høje antal underskrifter, som der kræves i mange kommuner, kan være problematisk. Som borger er det nemlig svært at være med til at sætte den politiske dagsorden. Det forklarer professor i politik og institutioner ved Roskilde Universitet, Jacob Torfing.

- Der er mange borgere, der kigger langt efter en øget indflydelse. Det er simpelthen svært at se, at borgerne reelt har fået mere indflydelse, ved at man har indført borgerforslag i en lang række kommuner, siger han.

Og det er et demokratisk problem, at kun 51 af forslagene er blevet politisk behandlet.

- Når borgerforslag ikke bliver vedtaget af et byråd, kan borgerne blive meget, meget skuffede og nærmest vaccineret mod fremtidige politisk deltagelse. Det er det, som er den største risiko ved det her, siger han.

I Haderslev Kommune har de for nyligt sænket antallet af krævede underskrifter fra 900 til 500.

Og det er en god ide at kommunerne slækker på kravene – men der er også en nedre grænse, lyder det fra Jacob Torfing.

- Det kan være en god ide for kommunerne at sætte kravet om antal underskrifter, der skal indsamles lidt ned. På den anden side skal man jo også passe på ikke at bebyrde kommunalpolitikerne med rene petitesser.

Borgerforslag skal gøres mere synlige

Men måske er der håb for borgerne i Nyborg. Her har politikerne netop besluttet, at ordningen med borgerforslag skal kigges efter i sømmene, siger borgmester Kenneth Muhs (V).

- Så kan det jo godt være, man ender med, at der skal færre stemmer til, og at der skal gøres mere for synligheden, siger han.

Selv om Anne-Grethe Jakobsen ikke har de helt store forhåbninger til, at hendes borgerforslag når den magiske grænse, så har hun indtil marts næste år til at hente støtter nok.

For hun mener ikke, det er fordi, interessen for et hundelufterområde mangler – men nærmere at borgerforslaget skal gøres mere synlig.

- Sådan kan man også tolke det; at der ikke er ret mange, der synes, det er en god ide, og så må man jo tage det til efterretning. Jeg må ud at være lidt aktiv og stemme nogle dørklokker, siger Anne-Grethe Jakobsen.